IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 31% от нефинансовите предприятия в България отчитат намаление в приходите

За над 53% от дружествата от сектор „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ февруари е бил по-лош месец от януари

20:44 | 24.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Сниимка Pixabay</em></p>

Сниимка Pixabay

Около 31,4% от предприятия в България посочват, че през февруари 2021 г. са имали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги в сравнение с януари. Припомняме, че месец по-рано обаче този процент беше значително по-висок и близо 43% от дружествата отчитаха негативи спрямо декември 2020 г. Това става ясно от анкета* на Националния статистически институт (НСИ).

При 47,9% от анкетираните компании няма промяна, а 17,6% са регистрирали увеличение на приходите от продажби.

нси1 нси1

Разпределението по икономически дейности показва, че 53,1% от дружествата, опериращи в сектор „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“, са регистрирали намаление в приходите от продажби на стоки или услуги, следвани от строителството с 38,4%, индустрията с 35,4%  и „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ - с 34,7%.

По отношение на наетия персонал 13,5% от нефинансовите предприятия са направили стъпки за ползване на „неплатен отпуск“, следват „платен отпуск“ – 13,3%, „дистанционна форма на работа“ – 13,2%, и „възползване от правителствени мерки за подпомагане на работодателите“ - 10%.

За следващия месец 93,7% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 2,1% ще преустановят временно дейността си, а 1,9% ще прекратят дейността си.

нси2 нси2

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още