Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Над 62% от малките ученици вече са в клас

Без тестване са се върнали и 3573 деца, които имат документ за преболедуване или наличие на антитела

Над 62% от малките ученици вече са в клас

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Над 62% или повече от 146 хил. от учениците от I до IV клас вече учат в клас след тестване за COVID-19 два пъти в седмицата. Това съобщиха от Министерство на образованието и науката (МОН).

В училище са почти 9 хил. паралелки в общините със заболяемост над 250 на 100 хил. души. Това са малко над 73% от всички паралелки в начален етап в страната, уточняват от ведомството, като цитират обобщената информация на регионалните управления на образованието за присъственото обучение на малките ученици през седмицата от 15 до 19 ноември включително.

Според МОН все повече родители вече са убедени, че изследването с щадящи тестове е единственият възможен към момента вариант за безопасно връщане на децата в клас. 

Още по темата

Към 10 ноември, когато за пръв път малките ученици се върнаха в клас с тестване, малко над 57% от родителите бяха попълнили декларации за съгласие. За 10 дни техният дял вече е с 5 процентни пункта по-висок.  

За дните от 15 до 19 ноември в клас без тестване са се върнали и 3573 деца, които имат документ за преболедуване или наличие на антитела, каквито са изискванията на здравните власти.

Общо 63 ученици са дали положителен резултат за COVID-19 от 10 ноември до края на миналата седмица. За същия период е установена зараза при 26 учители и 16 непедагогически специалисти.

Осигурени са тестове за малките ученици до края на тази седмица. Очакват се нови доставки, които ще бъдат разпределени в рамките на 24 часа. Над 486 хил. теста са заявени за тестванията до 10 декември. 
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Всяка партия в коалиционното правителство ще има вицепремиер