IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: Още не е отменено решението за втори лифт на Банско

Не е необходима екологична оценка за изграждането на новото съоръжение, твърди министърът на околната среда и водите

10:53 | 16.08.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Към момента решението за втори лифт на Банско не е отменено, защото все още няма влязло в сила решение на Върховния административен съд (ВАС). Това обяви в ефира на Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той отново изрази позиция, че не е необходима екологична оценка за втория лифт.

„Когато има окончателно решение на съда, то ще бъде спазено, разбира се, но за момента твърдя, че не трябва екологична оценка. Всъщност самият съд казва в своето решение или по-точно в преамбюла към него, че това е рамков документ, а рамковите документи не подлежат на екологична оценка. На еко оценка подлежат устройствените планове, инвестиционните планове, както и други специализирани планове“, обясни Нено Димов. 

Относно твърденията, че има нарушени разпоредби по два закона във връзка с изграждането на втория лифт Димов подчерта, че българското законодателство е изцяло синхронизирано с европейското.

„Неколкократно от януари насам комисар Кармену Вела каза, че няма нарушение на европейското законодателство, което може да се разбира и в частност на българското. Оттук нататък как ще процедира съдът, е съвсем отделна тема“, каза министърът.

На въпрос кога може да се очаква решение, той обясни, че съдът е независим орган и не иска да коментира, за да не се тълкува като опит за въздействие върху институцията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
neverland
преди 5 години
Втори лифт е единствения шанс да се запази като зимен курорт Банско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още