IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма конфликт на интереси с апартамента на Горанов, реши комисията по корупция

Димитър Костов можеше да изчака няколко месеца с подаването на оставката си, каза финансовият министър

14:34 | 01.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Дори и да живее в апартамент, който не е негов и за който не плаща наем, финансовият министър Владислав Горанов не е в конфликт на интереси. Това е решението на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, съобщава Dnes.bg.

Производството на комисията беше образувано, след като Върховната касационна прокуратура разпореди проверка за жилището с площ от 180 квадрата, което се намира в луксозен частен комплекс в София.

Според комисията липсва частен интерес, който би могъл да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията по служба от страна на Владислав Горанов. И допълва в мотивите си, че при проверката е установена липса на който и да е елемент от понятието "конфликт на интереси". 

Самият Горанов декларира, че ползва жилището без да плаща наем, a апартаментът е на неговия кум Иван Сариев.
Финансовият министър още преди време каза, че се е съгласил да се премести там, защото децата му са се уплашили от силното земетресение в Перник, което се усети и в София, през 2012 г.

Жилището на Сариев било купено от него с инвестиционна цел, всички сметки за ползването му обаче плащал Горанов, а след промяната на закона финансовият министър бил посочил в имуществената си дкелрация за 2017 г., че живее там.

Относно оставката на подуправителя на Българска народна банка (БНБ) и ръководител на управление „Банков надзор” Димитър Костов, Горанов посочи пред журналисти, че моментът за депозирането ѝ не е особено подходящ.

„Димитър Костов можеше да изчака няколко месеца с подаването на оставка“, заяви финансовият министър, цитиран от БНР. По думите му това е отдавна обмислено решение на Костов и гуверньорът Димитър Радев се е съобразил с него. Горанов очаква до две седмици да е ясно името на новия подуправител, но направи изричното уточнение, че не е негова работа да коментира евентуалните кандидати.

„Мога само добри думи кажа за господин Костов и съжалявам, че тръгва сега. Може би трябваше още няколко месеца да изчака“, посочи Горанов в контекста на предстоящите стъпки около приемането на България във валутно-курсовия механизъм ERM II и Банковия съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
serafima
преди 5 години
Няма конфликт на интереси с апартамента на Горанов, реши комисията по корупция. Тук всички думи са слаби пред: "Дори и да живее в апартамент, който не е негов и за който не плаща наем, финансовият министър Владислав Горанов не е в конфликт на интереси. " Най-мекото казано е, двоен стандарт за управляващите, напълно корумпирана държава е БГ, което ни го показват непрекъснато ВСИЧКИ класации.Те гробарите нямат нищо общо с Кумгейт, Суджукгейт, Съсипването на Пирин, Жирардели не е техен консултант, нямат нищо общо с къщата в Барселона и с щедрата баба, дарила зет си 6 апартамента. ГРОБ няма нищо общо с 10 годишното ограбване на България и българските данъкоплатци, те нямат нищо общо с това, че България се превърна на обслужващ келнер на "началниците "от Брюксел и Вашингтон, те ГРОБАРИТЕ на България нямат нищо общо с нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още