Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Николай Василев: Само политически въпроси могат да ни спрат по пътя към еврозоната

Това, че държавата влиза в частна банка, е добра стъпка към еврозоната, посочи финансистът

Николай Василев: Само политически въпроси могат да ни спрат по пътя към еврозоната

Снимка: Ройтерс

Това, че държавата влиза в частна банка, е добра стъпка, щом става дума за еврозоната. Това каза финансистът Николай Василев по повод думите на икономическия министър Емил Караниколов, че пътят на България към ERM II е свободен, след като последният проблем е решен – капиталовата адекватност на една от банките. 

Още по темата

В интервю за бТВ бившият икономически министър коментира, че участието с миноритарен дял на държавата в Първа инвестиционна банка ще е временно, а с тази стъпка българската банкова система ще стане още по-стабилна.

„Дори и да е малко под въпрос инфлацията, по всички други критерии има медали, например по показателя дълг по БВП имаме сребърен медал в цяла Европа сега, както беше през последните вече десет години", посочи той и конкретизира, че инфлацията в България за първи път от доста време насам е малко отгоре - 0,8%, което е близко до нулата. „Това обаче изобщо не е проблем за влизането на страната ни в „чакалнята“ на еврозоната“, смята Василев.

По думите му икономистите не са изненадани от цифрата на инфлацията.

„Същевременно обаче всички световни икономисти мълчат в момента по темата ще има ли тази година инфлация, или дефлация. Но това не е проблем за еврозоната, тъй като ние ще влизаме в „чакалнята“, а там изобщо няма такова изискване", каза още Василев.

Финансистът смята, че никакви цифри не могат да ни спрат, а само политически въпроси от двете страни.

„Първо, трябва да сме сигурни, че искаме, тъй като не всички институции бързат натам. От друга страна, трябва да ни пуснат политически“, каза още той и заяви, че ситуацията с Шенген е съвсем същата – „отговаряме на критериите, но не ни пускат политически“.

Investor.bg припомня, че нивото на инфлацията в България не отговаря на изискванията за въвеждането на еврото. Това става ясно от доклада на Европейската централна банка, който анализира икономиките на страните в Евросъюза извън еврозоната. В същото време от Франкфурт отбелязват, че България напредва по пътя към въвеждането на единната европейска валута.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
1
 
8
driverf1 до: driverf1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Да се чете вместо "БТК"-Булгартабак или Благоевград БТ.....
0
 
4
 
7
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Колко пъти трябва да пиша до инве.стора.....,Николай Василев не е финансист.....,него така наречения "цар" го понижи от финансов министър в неговия кабинет (на царя) в министър на транспорта информационните технологии и съобщенията (надявам се помните аферата с БТК).....,тоест той е провалил се министър на финансите.....
От тук нататък не говорете повече за "финансист".....
Като специалист по транспорта информационните технологии и съобщенията- ДА,но не и като финансист в какъвто се изживява все още.....
Надявам се че бях изчерпателен.....
0
 
2
 
6
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Никито, чекай ти го изясним!
ТОВА НЕ Е КАТО ПРИЕМА В ЕС! РАЗЛИКАТА Е СЛЕДНАТА - ПРИ ПРИЕМА В ЕС НИ ЗЕМАХА ЗА ПРИСУГА И МОМЧЕ ЗА ВСИЧКО В ТЕХНАТА КЪЩА. ДА НИ ПУСНАТ В ЕВРОЗОНАТА Е ВСЕ ЕДНО ДА НИ ПОКАНАТ НА МАСАТА. ДА ХАПНЕМ И ДА ПИЙНЕМ С ТЯХ, ДА ПООБЩУВАМЕ.
Как мислиш, дали ше ни поканат? Щото знам отговорът. Само заслепени интересчии кат теб може да твърдът обратното. Домбровскис пак ше ни "изиграе".....МЪКА.
0
 
1
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Забравяте, че само около година, година и половина, цената беше около 4-5 лв. Сед информацията за капиталовата недостатъчност падна на половина. Сега пак се качва. Лично аз не продавам при ниска цена. Не се знае колко ще е цена след 1 месец. Пък като гледам как се продават акции на 2.8+, нищо чудно да има договореност държавата да купува на тази цена търгуваните от банката акции.
3
 
4
 
4
Zlato до: scott
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Забравил е само да каже, че и удължаването на извънредното положение странно съвпадна с цялата врътка. Не че българите сме се разтичали да правим протести, но много съвпадения. Иначе сме майстори в кръчмарските революции :)))

Още от Икономика и политика
БСП избра националния си съвет