IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова забрана за изгаряне на отпадъци за ТЕЦ „Бобов дол“

Топлоцентралата е декларирала пред МОСВ отказ да изгаря RDF горива в своите мощности

17:33 | 11.06.20 г.
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">ТЕЦ &quot;Бобов дол&quot;&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

ТЕЦ "Бобов дол" Снимка: БГНЕС

На ТЕЦ „Бобов дол“ е наложена нова забрана за изгаряне на отпадъци. Това става със заповед на директора на Регионалната екоинспекция в Перник.

Експерти от РИОСВ-Перник и РИОСВ-София са направили комплексна проверка на „ТЕЦ „ Бобов дол“ ЕАД в направления „Въздух“, „Отпадъци“, „Комплексни разрешителни“ и „Води“. Установени са несъответствия с екологичното законодателство. Съставени са протоколи и е наложена принудителна административна мярка , съобщават от екоминистерството. 

Установено е, че топлоцентралата не е въвела визуален контрол и ясно видео заснемане на всички точки от площадката при приемане на отпадъците и при последващо третиране, проследявани в реално време. Операторът не е създал техническа възможност за осъществяване на контрол върху дейността си и се възпрепятства възможността за проследяване на приеманите на площадката отпадъци по вид и обем, както и процесът по последващото им оползотворяване от контролните органи.

През април с предишна заповед екоинспекцията в Перник спря изгарянето на отпадъци в ТЕЦ-а заради нарушения на Закона за опазване на околната среда и бяха спрени част от производствените дейности. Дружеството обжалва заповедта пред Върховния административен съд (ВАС) и предварителното спиране беше отменено,  което представлява по същество разпломбиране на техническите съоръжения и пускането им в действие до окончателното приключване на съдебната процедура. Експертите от двете инспекции в Перник и София са извършили разпломбирането, в изпълнение на определението на ВАС.

Междувременно в Министерството на околната среда и водите е постъпил протокол от заседание на ръководството на централата, придружен от декларация за отказ дружеството да изгаря RDF горива в своите мощности.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още