IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 1500 семейства ежегодно подават заявления за осиновяване

Има промяна в настроенията за осиновяване на деца в България, коментира Катерина Ковачева от Фондация „За нашите деца"

10:47 | 23.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Осиновяването в България продължава да е една от най-деликатните теми в нашето общество поради широко разпространения скептицизъм, наслоил се през годините. И въпреки това се наблюдава тенденция, в която българските семейства все по-често избират да си осиновят дете, като броят им на годишна база достига около 1 500. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria психологът от ФондацияЗа нашите децаКатерина Ковачева, която е и полуфиналист в световния конкурс „Най-изявените млади личности".

„Има известна промяна в настроенията за осиновяване на деца в България. Всяка година около 1 500 са семейства у нас, които са склонни да си осиновят дете и броят им расте. Но по-широкото общество, което не е пряко въвлечено в тази тема, има предразсъдъци, че това е един краен вариант, в който можем да станем родители. И винаги нагласата е, че е по-добре да станем биологични родители, правейки множество инвитро процедури, които понякога са безкрайно увреждащи психиката и физиката на жените специално“, посочи Ковачева.

По думите ѝ националната статистика показва, че всяка година в България се изоставят около 1000 деца, а  осиновителите ежегодно са около 500-600.

„Разликата в тези цифри идва не от това, че процедурата е тромава, а по-скоро, защото част от децата, които се изоставят, са или с увреждания, или с по-висока възраст, което не отговаря на очакванията на част от осиновителите“, обясни Ковачева.

Психологът разкри, че 37% от бюджета на Фондация „За нашите деца“ идват от бизнеса.

Какво се случва с децата, които не успяват да си намерят семейства, и кога се прибягва до осиновяване зад граница може да научите от видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още