IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Аврамова: Ще продължим да търсим диалог с превозвачите за тол системата

Според министъра на регионалното развитие и благоустройството от близо 20 000 километра републикански пътища, такса ще се събира за 10 800 километра

19:39 | 16.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ще продължим да търсим конструктивен диалог с всички превозвачи, тъй като тол системата трябва да бъде въведена у нас. Това заяви пред журналисти в Ямбол министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, според която страната ни дори е закъсняла с въвеждането на системата.

Сега две трети от пътните такси постъпват от винетките на леките автомобили, а тежкотоварният трафик всъщност руши пътищата ни, допълни още тя, цитирана от БТА.

Министърът отхвърли твърдението, че 80 на сто от републиканската пътна мрежа ще бъде таксувана. „От близо 20 000 километра републикански пътища, такса ще се събира от 10 800 километра, а част от тях дори ще бъдат временно освободени от налога, тъй като не са в добро експлоатационно състояние", посочи Аврамова.

По думите й работата по свързването на тол системата с агенцията „Митници“ приключва и в близко време тя ще бъде свързана и със системата на МВР. От 16 август ще трябва да започне тестовият период на тол системата в реално време, уточни още министърът.

По-рано днес от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) предупредиха, че се очаква хаос с въвеждането на тол системата, като според превозвачите стоките ще поскъпнат.

„От 18 филийки в хляба три ще отиват за тол такса, четири за ДДС, останалото за разходи и печалба на производителя”, каза пред NOVA Миролюб Столарски от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

От бранша искат държавата да отложи въвеждането на тол системата. Тя трябва да започне да заработи от средата на годината за камиони от над 3,5 тона. Вчера обаче от КРИБ излязоха с призива тол системата да се въведе от 2020 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още