IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионерите ще получат добавка към пенсиите си и през август

Правителството ще отпусне допълнителни 104 млн. лева по бюджета на държавното обществено осигуряване

19:29 | 22.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

През август над 2,080 милиона пенсионери ще получат добавка от 50 лева към пенсиите си за август. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии, решиха министрите от служебния кабинет, съобщи правителственият пресцентър.

За изплащането на добавките за месец август правителството ще отпусне допълнителни 104  млн. лева по бюджета на държавното обществено осигуряване.

Средствата са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за тази година.

Изплащането на добавка от 50 лева към пенсиите всеки месец е мярка в подкрепа на пенсионерите заради коронавирусната пандемия, която започна през август миналата година.

Investor.bg припомня, че добавките към пенсиите бяха въведени от предишните управляващи, а социалният министър Гълъб Донев се ангажира изплащането да продължи през мандата на служебното правителство.

Той обясни, че средствата са заделени от икономии на разходи за изпълнение на определени политики и програми, издръжка и персонал. Част от средствата идват и от преизпълнение на приходите в държавното обществено осигуряване от осигурителни вноски. Донев подчерта, че подсигуряването на парите е било трудно предвид финансовото състояние, в което се намира държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още