Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пл. Димитров: Повишението на цените няма да спре до средата на годината

Ще има поскъпване на стоките за крайните потребители в началото на 2022 г. след договори между магазини и доставчици, посочи управителят на "Кофас България"

гледано: 1178   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Безпрецедентното покачване на цените на суровините през последната година няма да спре поне до средата на 2022 г. Очаква се сериозно поскъпване на стоките за крайните потребители след предоговарянето между големите търговски вериги и доставчиците в началото на годината. Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването "Бизнес старт" Пламен Димитров, управител на "Кофас България".
Още по темата

Проучване на международната компания по кредитно застраховане "Кофас" за Централна и Източна Европа показва, че като цяло регионът се възстановява по-добре от останалата част на континента заради преместването на производства от Азия.

"Очакваме цените да продължават да растат поне до средата на следващата година. До този момент не сме били свидетели на такъв рязък скок на цените на някои суровини и енергоносители, какъвто беше през последната година", коментира Димитров.

Производствените компании, особено тези с голямо потребление на електроенергия, усещат натиск както в цените на суровините и електроенергията, така и за повишаване на заплатите.

"Това не може да се предаде автоматично на крайния потребител и доста компании изпитват сериозни затруднения в планирането повече от седмица напред. Виждаме компании, които включват и изключват машините си в зависимост кога могат да се доберат до малко по-евтин ток", потвърди управителят на "Кофас България".

Според него основните фактори за инфлацията, която усеща населението, остават храните, електроенергията и транспорта.

Още по темата

Пламен Димитров съобщи, че очаква голямо увеличение на цените на стоките в началото на следващата година.

"Повече от големите вериги се договарят със своите доставчици веднъж годишно в началото на годината и до този момент наблюдаваме дори изкуствено задържане на част от цените, защото доставчиците нямат право да предоговорят цените", обясни той.

"Не очакваме нещо по-различно като тенденция поне до средата на 2022 г." заяви управителят на "Кофас България". Той не се ангажира с прогноза за очакваното повишение на цените за потребителите в началото на 2022 г., като отбеляза, че то ще зависи "от преговорите между магазини и доставчици".

Димитров оцени, че нивото в ЦИЕ е подобно на това в България, защото регионът се възстановява по-добре от Западна Европа от пандемията и причината е, че част от производствата, които са били в Азия, са се преместили в процеса на съкращаване на веригите на доставки.

„Ритейл секторът ще трябва да се справи с увеличените цени и прехвърлянето им към крайните потребители, макар че до момента не са правени подобни действия, смята той. – В цялата икономика виждаме повишени обороти в сравнение с миналата година, но печалбата като абсолютна сума е по-малка."

Пламен Димитров се надява да има успокоение на цените след средата на 2022 г, като посочи, че и „сега се наблюдават някакви корекции“.

Кои са най-засегнатите сектори, как се трансформират производствата заради повишените цени, може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Ръстът в машиностроенето е от високите цени, а не заради производство