IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече от 3 млн. заети вече са ангажирани на пазара на труда у нас

Расте броят на наетите с професии, които изискват средно образование, отчитат от БАН

09:14 | 29.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Повече от 3 млн. заети вече са ангажирани на пазара на труда у нас. Освен че безработицата намалява, хората остават на постоянна работа и напускат категорията на икономически неактивните. Тенденцията посочи проф. Победа Луканова от Института за икономически изследвания на БАН. 

„Заетостта нараства предимно заради ръста на самонаетите с 6% на година, расте и броят на наетите с професии, които изискват средно образование - техници, приложни специалисти, помощи на административен персонал, персонал заетост, услуги за населението“, посочи проф. Луканова пред БНР.

Проф. Луканова вижда още една положителна тенденция, която се налага на пазара на труда.

По думите й хората остават заети на трудовия пазар и не преминават към безработица или към неактивност. Безработни, които отиват към заетост се увеличават като брой, а безработни, които стават неактивни, намаляват повече от два пъти.

Експертът отрече тезата за липса на работна сила. „Хората, които обявяват, че не могат да намерят работници са най-вече в промишлеността и строителство. Очевидно само изучване на чужди езици и компютърна грамотност няма да помогнат. Ако парите са малко, те винаги парите не достигат, трябва да ги насочим към промишленост и строителство и да градим кадри за тези две групи“, каза тя. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още