IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството даде 14,5 млн. лева за предотвратяване на последици от бедствия

Сигнална система ще намалява риска от инциденти със затваряне на пътища, обрушване и поставяне на надеждни мрежи

13:05 | 03.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Правителството осигури близо 14,5 млн. лева за предотвратяване и овладяване на последиците от бедствия по искане на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане на нуждаещи се общини.

Премиерът Бойко Борисов поиска от регионалното министерство да въведе нова система, при която датчици, поставени на критични места, да сигнализират за срутищни процеси в страната, информира пресцентърът на Министерския съвет.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да въведе системата, с която ще се намали рискът от инциденти - навреме да се затварят пътища, в аванс да се извършат дейности като обрушване и поставяне на надеждни мрежи.

„Със системата могат да се поставят датчици във всички такива критични места, а те са хиляди в България – и в Родопите, и в Рила, в Пирин, Стара планина. Навсякъде скатовете са огромни. На 15, на 30, на 40 места да сложим датчици, пак намаляват риска и има превенция по темата“, настоява Борисов.

Регионалният министър Петя Аврамова съобщи, че в момента МРРБ изпълнява проект за монтаж на контролно-измервателни системи на 26 свлачища в цялата страна.

Пет общини получават финансова помощ за справяне с последиците от бедствия.

От общата сума над 14,498 млн. лева на Община Благоевград са осигурени 4,770 млн. лева за укрепване на пътя Бистрица - летовище „Бодрост“ (местност „Картала“).

Втората община, която получи подкрепа от 3,824 млн. лева, е Гърмен. Над 1,615 млн. лева са за възстановяване и изграждане на геозащитни съоръжения и водостоци за отвеждане на поройни води през масиви на село Рибново; 547 037 лева са за възстановяване на сграда в село Скребатно; 1,260 млн. лева са предназначени за корекция на коритото на река Върбица в участъка на село Дъбница чрез изграждането на подпорни стени и мост; 300 900 лева са за корекция на дере в село Дебрен и 100 230 лева - за корекция на дере в село Гърмен.

За община Ардино правителството отпусна 117 378 лева, с които аварийно ще бъде извършено укрепване на скат в село Падина.

Други 130 489 лева са осигурени на Столична община за възстановяване на средства за извършени спешни аварийно-спасителни и неотложно възстановителни работи в район „Нови Искър“, район „Надежда 4“ и район „Връбница“.

Близо 56 хил. лева са отпуснати на община Своге за неотложни възстановителни работи на пешеходна пасарелка за махала Струлница в село Искрец.

Правителството одобри 1,5 млн. лева в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се дадат на Агенция „Пътна инфраструктура“ за отстраняване на щети по републиканската пътна мрежа в Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Смолян, Стара Загора и София.

По бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ са осигурени 4,100 млн. лева за доставка на противоградови ракети за провеждане на активния сезон по противоградова защита през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още