IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Психолог: При работещите в хоум офис е нарушен балансът с личния живот

Всеки трябва сам да намери своя индивидуален модел на адаптиране, съветва проф. Маргарита Бакрачева

13:10 | 29.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
Психолог: При работещите в хоум офис е нарушен балансът с личния живот

При работата в хоум офис е нарушен балансът между личния и професионалния живот. Този коментар направи психологът проф. Маргарита Бакрачева по време на форума "Бъдещето: Общуване" на Bulgaria ON AIR.

"Трябва да фокусираме позитивите в професионален план и да отделяме максимално време за поддържане на личните контакти, така че да възстановим, доколкото е възможно, този баланс", съветва тя, като подчерта, че се засилва стресът.

Проф. Бакрачева е на мнение, че хората много бързо се адаптират към приятните условия на работата вкъщи, но всеки трябва да намери своя индивидуален модел на адаптиране.

Психологът потвърди, че умората от изолацията и работата все повече ескалира. „Тийнейджърите в частност бяха много гневни, тъй като при тях тази дистанция по различен начин ги кара да оценяват разликата между общуването онлайн и в реална среда", коментира тя последствията от пандемията.

Психолозите заговориха за сериозни и дългосрочни психологически проблеми при децата, дори и при бебетата, свидетели на изолацията, затварянето и маските, напомни тя.

„В България стана ясно, че броят на разводите е скочил рязко. Увеличили са се и случаите на домашно насилие“, допълни проф. Бакрачева.

Тя смята, че хората трябва да се научат да оценяват рационално ситуацията – кои са минусите и кои са ползите в ежедневието на променящата се среда.

Дават ли технологиите по-голяма сигурност при пандемия? Променят ли се работните ни навици? Има ли всеки индивидуална рецепта как да „оцелява“ във виртуалния свят?

Гледайте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още