IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите дози от ваксината на Pfizer вече са в България

От утре започва и самата имунизационна кампания

10:20 | 26.12.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;БГНЕС/Гергана Костадинова</em></p>

Снимка:  БГНЕС/Гергана Костадинова

Първите дози от ваксината на Pfizer и BioNTech срещу коронавируса пристигнаха в България. 9750-те дози са доставени при спазване на всички изисквания за съхранение, пише БНР.

Още днес част от тях ще бъдат изпратени към Пловдив и Бургас, а от утре започва ваксинацията. Първите, които ще получат ваксината, са медиците, които работят на първа линия.

Доставката беше направена малко преди 8 ч. сутринта, когато на входа на Националния център по заразни и пазаритни болести (НЦЗПБ) на бул. „Янко Сакъзов“ в София пристигнаха два кашона с дозите от ваксината.

Първият ваксиниран в страната ще е министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, потвърди самият той. Днес министърът посрещна ваксините заедно с директора на Столичната регионална здравна инпекция Данчо Пенчев, както и с председателя на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов.

По думите на Костадин Ангелов са доставени и всички нужни информационни материали.

„Оттук нататък започваме логистиката по разпределението на дозите-ваксини за българските граждани на територията на шестте региона в страната. След по малко от час тръгва първият лъч по посока Пловдив и Бургас. Аз ще бъда първият ваксиниран българин. А утре ще започне ваксинирането в три града на страната, синхронно - в София, Пловдив и Бургас. В зависимост от жителите ще бъдат разпределени ваксини около 4500 дози - различни количества за различните шест региона“, коментира той. По думите му непрекъснато расте броят на желаещите да се ваксинират.

През януари ваксините, доставени в България, ще достигнат 62 500, увери Красимир Гигов.

Предвижда се разяснителна медийна кампания между Коледа и Нова година.

Тъй като има специална технология за съхранение на ваксината, в България са доставени и фризери, в които ще бъдат поставени ваксините. Дозите ще се вадят от тях часове преди имунизацията.

От утре започва и самата кампания за поставяне на ваксините. Това ще се случи съгласно националния имунизационен план, който определя реда, по който се организира ваксинирането. Започва се от лекарите и медицинските сестри, стоматолозите и фармацевтите от първа линия.

След това ще бъдат ваксинирани представители на администрацията, които са ключови за функционирането на държавата, а след тях – възрастните хора.

Ваксината, наречена Comirnaty, не бива да се поставя на хора, които са алергични към активното вещество или към някоя от съставките на ваксината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
що бе , кво ше прайм без министър , ако не дай Бог се зарази ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
kane
преди 3 години
Министъра не е на първа линия и не трабва да е сред първите ваксинирани - той не спасява директно животи, да се ваксинират само спасители от първи ред в началото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Biso
преди 3 години
В този случай, каква ще бъде разликата между теб и хунтата в Чили, където специални отряди на полицията са отвличали неудобните, истезавали са ги и са ги убивали по мъчителен начин? Въпроса е риторичен и не е нужно да отговаряш. Благодаря ти предварително!За зверствата на хунтата в Чили и за американското участие в свалянето на законно избраното правителство на Салвадор Алиенде четем тук:http://old.segabg.com/article.php?id=665382"Всеки ден рано сутринта в съблекалните на югозападния сектор идваше един офицер със списък. Това бяха списъците на извиканите за разпит. Много от извиканите не видяхме никога повече, те не се върнаха нито в съблекалнята, нито на стадиона, нито към живота. Те бяха убити по време на разпит, а онези, които се връщаха, бяха пребити . . . с изпочупени от ударите кости. Разпитите бяха същинска касапница. На 12 октомври 1974 г. дойде моят ред . . . Няколко души ме разсъблякоха и ми сложиха еластична превръзка на очите . . . усещането за безсилие растеше заедно с жестокостта на ударите. Поставиха електроди на гениталиите ми и включиха електрическия "остен", като продължаваха да ме бият и да увеличават силата на електрическия ток, поставиха електроди и на слепоочията ми, и на ушите, без да престават да ми нанасят безразборни удари . . . Един лекар им посочваше местата, по които трябваше да удрят . . . Накрая загубих съзнание . . . Зверствата и извращенията на стадиона бяха безгранични . . . Съпругите [на затворниците] бяха разпитвани и изнасилвани в присъствието на мъжете им . . . [Концентрационният лагер на Националния] стадион беше закрит на 10 ноември 1973 г."Из "Пиша за надеждата и болката на моите братя" на Луис Алберто Корвалан, 1976 г."Някои от участниците в събитията от септември на стари години сякаш показват подобни признаци. На 20 октомври 1971 г., почти година след идването на власт на президента Салвадор Алиенде, новият посланик на САЩ в Сантяго Натаниел Дейвис поема задълженията си. Малко преди да умре през 2011 г., бившият посланик каза в телевизионно интервю "Каква прекрасна гледка беше за някои [режимът на Пиночет] . . . [а се оказа] бедствие за трудещите се в Чили, но също и за останалата част от света.""
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
Biso
преди 3 години
За ваксините и ефектите от тях върху здравето четем тук: https://amantonio.livejournal.com/20771.htmlВ 33 раздела автора е събрал и систематизирал информация за огромен обем изследвания проведени през годините. Материала е на руски език, изследванията основно са на английски езика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
Biso
преди 3 години
Ако наложат задължително ваксиниране за всички, аз лично ще постъпя по следния начин: Два или три дена преди самото ваксиниране започвам гладуване, поставят ми ваксината и след нея още 3-4 дена, може и повече продължавам гладуването. Общо ще се съберат 5-7 дена въздържане от храна*. След гладуването следва 3-4 дена или колкото е нужно правилно захранване.Така организма ми ще бъде в по-правилно състояние при поставяне на ваксината и в следващите дни ще се пречисти от полученито от ваксината химикали. Може и да не се пречисти напълно, но ще има огромна разлика. Гладуването може да се повтори след 2-3 месеца за по-пълно пречистване на организма.Това е мое лично мнение и всеки следва да започва лечебно гладуване след внимателно и обстойно запознаване с този метод за пречистване и лечение на организма.Горещо препоръчвам книгата на Димитър Станев - Самолечение само с вода. 20 години след смъртта.https://***.dropbox.com/s/3pz0gcj478qkimj/d_stanev.pdf?dl=0Димитър Станев е дал съгласие за безплатно публикуване и сваляне на книгата.Преди две-три години, мой познат се е срещал лично с Димитър Станев в апартамента му в София, който вече е бил към 90 годишен. "Дядото" е бил в отлична форма.При задължително ваксиниране, за мойте деца бих постъпил по следния начин: 2-3 дена преди ваксинирането само на прясно изцедени сокове без добавяне на захар и подобни и още 2-3 дена след ваксинирането само на прясно изцедени сокове. Това е моето лично мнение и не призовавам да се постъпва така. :)* Въздържане от храна е правилният термин, защото организма има запас от мазнини и др. с които се храни в този период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Жалко, че ваксинирането няма да е задължително. Иначе, ако търсят доброволци, които да държат антиваксърите мирни докато ги боцкат, аз бих се записал със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
антиваксърските черепахи да си следят как върви ваксинирането по света ... :)))https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още