IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев връчва в петък мандата на ГЕРБ-СДС

Вероятно Даниел Митов ще върне мандата веднага, както бе заявено предварително от коалицията

15:28 | 19.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Даниел Митов (вляво) при връчването и връщането на предния мандат. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Даниел Митов (вляво) при връчването и връщането на предния мандат. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В 9:30 часа в петък държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС.

От коалицията вече бяха обявили, че кандидат-премиер ще бъде Даниел Митов, който бе в същата позиция и през април, когато партиите бяха първа политическа сила. От ГЕРБ също така заявиха предварително, че партията веднага ще върне проучвателния мандат на президента, без да прави опити да сформира мнозинство за правителство.

Междувременно, без да е известно кога и на коя парламентарно представена партия президентът Румен Радев ще връчитретия мандат за съставяне на правителство, "Изправи се.БГ! Ние идваме" ще инициира разговори с всички без ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство. Това заяви лидерът на най-малката парламентарна група Мая Манолова в четвъртък в кулоарите на Народното събрание.

Христо Иванов от "Демократична България" пък обвързва разговорите с това на кого ще бъде даден третият мандат (обединението заявява, че няма да преговаря за правителство, ако мандатът бъде даден на "БСП за България") и повтори тезата си, че правителство с третия мандат може да бъде само ако "Има такъв народ" го подкрепи. Причината е, че без депутатите от партията на Слави Трифонов парламентарните групи с лидери Корнелия Нинова, Христо Иванов и Мая Манолова нямат мнозинство.

Каквито и разговори да се водят, ако партиите спазят досегашните си заявки, дискусиите не биха довели до съставяне на правителство. Така втори предсрочни парламентарни избори изглеждат неизбежни, защото в четвъртък "Има такъв народ" повториха, че вече са опозиция, както лидерът им Слави Трифонов вече написа във Facebook предходната вечер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още