IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на учителите за транспорт и наем ще бъдат облекчени

Това предвижда проект за промени на социалното министерство

17:29 | 06.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Разходите за транспорт и наем на учителите, които живеят и работят в различни населени места, да се освобождават от осигурителни вноски. Това предвижда проект на постановление за промени в Наредбата за доходите, върху които се правят осигурителни вноски.

Документът е изготвен от Министерството на труда и социалната политика, информира БНР.

В Закона за предучилищното и училищното образование е предвидено, че педагогическите специалисти, които работят в населено място извън местоживеенето си, имат право на възстановяване на направените от тях разходи за транспорт от местоживеенето им до работата  и обратно или за наем по месторабота. В наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, обаче липсва текст, според който тези възстановени средства се освобождават от начисляване и внасяне на осигуровки и това е предпоставка за различно тълкуване. При проверки на данъчните инспектори се дават задължителни предписания за внасяне на тези осигуровки. 

Основната цел на предложения проект е да се повиши привлекателността на учителската професия и социалния статус на учителите, включително и чрез различни социални стимули за подкрепа на педагогическите специалисти.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още