IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширява се протестът на майките на деца с увреждания

В парламента започва да се обсъжда проектът на Закона за личната помощ

10:47 | 05.07.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Разширява се протестът на майките на деца с увреждания – от днес палатков лагер срещу социалната политика на държавата ще има и в Стара Загора, съобщи bTV.

Междувременно социалната комисия към Народното събрание ще обсъди днес проекта на Закон за личната помощ, за който настояват протестиращите майки. Законопроектът беше подготвен от екипа на омбудсмана Мая Манолова, а за обсъждане в парламента го внесе партия „Воля”. 

С него се урежда асистентската услуга за хора с увреждания, която постепенно трябва да се увеличи до равнището на една минимална заплата и половина. Предварителната оценка сочи, че ще са необходими допълнителни около 100 млн. лв. през първата година на действие на промените.

По думите на Манолова този законопроект е ключът към реализирането на всички основни права на хората с увреждания - лична помощ, дневни центрове, рехабилитация. Според омбудсмана това ще бъде първата крачка на реформата в социалната система и с този закон протестиращите майки ще "издърпат" цялата реформа напред.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още