Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

СЗО България: Ваксината срещу COVID-19 може да бъде безплатна в рамките на ЕС

Здравните експерти трябва да спрат да си противоречат по отношение на пандемията, тъй като по този начин се губят човешки животи, заяви доц. Михаил Околийски

СЗО България: Ваксината срещу COVID-19 може да бъде безплатна в рамките на ЕС

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Всички трябва да имат равен достъп до ваксина срещу коронавируса, каквато е и задачата на Световната здравна организация (СЗО). Има индикации ваксината да бъде безплатно достъпна в Европейския съюз (ЕС), заяви в ефира на БНТ доц. Михаил Околийски, представляващ СЗО в България.

По неговите думи първите партиди от ваксината трябва да бъдат насочени към най-уязвимите групи

Още по темата

„Това са, на първо място, здравните работници, защото те трябва да бъдат защитени. Също така хората с хронични заболявания и възрастните“, подчерта Околийски.

Според него темата за затягането на мерките се политизира, част от тях се приемат като нарочно практикувани, за да изземват права. Това на практика не е така, виждаме, че Испания, Италия, Великобритания предприемат мерки за ограничаване, добави той.

Притеснително за България е, че много хора вярват на субективни твърдения за коронавируса. Проблемът отнема човешки животи. Още от началото на пандемията се опитваме да кажем, че всички твърдения трябва да са въз основата на научни доказателства, допълни Околийски.

По думите му в България специалисти са си позволявали мнения, които са диаметрално противоположни на научните изследвания.

"БЛС направи много категорична декларация, тя може да е леко закъсняла, но е много адекватна, защото в такъв момент, в който всички трябва да обединим сили. И на нас ни се искаше тази пандемия да приключи час по-скоро", изтъкна още Околийски.

Той оцени като адекватна комуникация връщането на редовните брифинги на оперативния щаб за борба с коронавируса у нас, за да могат хората да получат валидна и практическа информация.

„Още от самото начало това е било и намерението на Щаба. Друг е въпросът, че има всякакви интерпретации на тази тема“, посочи Околийски.

Той изтъкна, че е необходимо цялата здравна професионална общност да спре да си противоречи, защото по този начин се губят човешки животи.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 3 седмици
"Притеснително за България е, че много хора вярват на субективни твърдения за коронавируса..."

Ми как да веярват на платения идиотенвирус , когато всекиден наоколо мрат хора от некачествена храна , от диабети , инсулти и инфаркти ... и то в пъти повече от платения ви вирус , хай сиктир от тука драскачи !!!

Още от Икономика и политика
Тодор Кантарджиев: Ако хората спазват мерките до 14 дни ще намалеят случаите