Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Тръгва износ на шафранови луковици от България към Китай

Общата стойност на шафрановия минзухар за експорт възлиза на 6,5 млн. евро

Тръгва износ на шафранови луковици от България към Китай

Снимка: МЗХГ

През 2019 г. се предвижда от България за Китай да бъдат изнесени 40 тона шафранови луковици, за следващата година 200 тона, а през 2021 г. 400 тона. Общата стойност на шафрановия минзухар за експорт възлиза на 6,5 млн. евро. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов на среща с Дун Сяодзюън, извънреден и пълномощен посланик на Китай, съобщи агроминистерството.

По думите на Порожанов това предвижда планът за развитие на шафрана в България  за периода 2019-2021 г. Планът е изработен след тристранно споразумение между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), Българската асоциация на производителите на шафран и биологични продукти и „Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко“ ООД. 

Още по темата

Вече се изгражда първият Демонстрационен парк в подкрепа на сътрудничеството със селскостопански стоки по инициативата 16+1 между Китай и страните от ЦИЕ край Пловдив. Целта на парка е да подпомага търговията със земеделски стоки.

„В работата по експозиционния парк са взели участие около 20 китайски предприятия с инвестиции за 60 млн. евро“, обясни Дун Сяодзюън. В проекта участват също и Аграрен университет гр. Пловдив, земеделска кооперация „Единство“, като общите обработваеми площи  възлизат на 17 хил. декара.

В съобщението се припомня, че на 12 април 2019 г. в Дубровник в рамките на Осмата среща на държавните и правителствени ръководители на КНР и страните от ЦИЕ Порожанов и министърът на Генералната митническа администрация на Китай Ни Юефън подписаха протокол за санитарните изисквания за износ на български шрот от слънчогледово семе.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Военният министър за преговорите за нов изтребител: Дяволът е в нюансите