Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Търговците на горива не очакват резки промени в цените

До края на лятото бензинът и дизелът ще се продават на бензиностанциите при цени от около 1,80-1,85 лв. за литър, посочва Георги Тенев от АБТПВПГ

Търговците на горива не очакват резки промени в цените

Снимка: Ройтерс

Не се очакват резки промени в цената на горивата през следващите месеци, като до края на лятото бензинът и дизелът ще се продават на бензиностанциите при цени от около 1,80-1,85 лв. за литър, заяви Георги Тенев, юрист от Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВПГ) в ефира на bTV.

По неговите думи до края на годината цените на двата основни вида горива могат да достигнат 2 лв. за литър. 

Още по темата

 „Традиционно пазарът на горива в България бележи един сериозен ръст през летните месеци, както от страна на битовото потребление, така и от страна на бизнеса. Въпреки зачестилите пътувания имаме цели сектори от икономиката на страната, които или няма да се отворят, или ще се отворят в много малък процент“, посочи Тенев.

Според него поведението на цените на петролните пазари не може да повлияе веднага върху българския пазар. Цените на горивата у нас не са паднали значително, след като това се случи на световните пазари, защото местните търговци и производители са успели да се презапасят при по-високите цени. Тенев припомни, че за първото полугодие на миналата година цената беше 2,20-2,40 лв за литър.

На въпроса колко е ударен пазарът на горива от пандемията от коронавирус юристът обясни, че не целият пазар е пострадал – малките бензиностанции по второкласните пътища са отбелязали ръст на продажбите за сметка на големите вериги по магистралите и международните пътища.

„Пазарът на горива в България ще продължи да се възстановява както през тази, така и през следващата година“, изтъкна Тенев.

По негово мнение „Държавна петролна компания“ е пример за усилията на страната да изсветли и да регулира пазара на горива у нас.

„По отношение на складовата вместимост, намесата на държавата тук ще повлияе положително, тъй като ще позволи на много по-голям брой икономически оператори да оперират на българския пазар на много по-пазарни цени“, изтъкна Тенев.

Той коментира и темата за държавните бензиностанции и цените, на които ще се търгуват горивата на тях. Според него всеки търговец е необходимо да търси печалба, за да може да реинвестира, да изплаща заплати и да покрива разходите по поддръжка.

„Държавната компания може да функционира единствено на пазарен принцип, така че каквито и да са цените, ниски или високи, те ще бъдат съотнесени с останалите цени на пазара“, коментира още Тенев.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Здравният министър ще може да налага задължителна изолация