Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В няколко болници започна тестването на нова методика за формиране на заплатите

Здравният министър Кирил Ананиев лично показа на лечебните заведения как да използват правилата, които обаче нямат задължителен характер

В няколко болници започна тестването на нова методика за формиране на заплатите

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

В болниците в Бургас, Варна и Велико Търново започва тестването на новата методика за формиране на заплатите. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който от днес започва срещи с ръководствата на областните и общинските болници, предаде БТА. 

В момента тези болници имат ресурс, така че с всяка болница ще проиграем как на практика биха могли да се увеличат възнагражденията и какви проблеми биха възникнали при структуриране на разходите между отделните медицински специалисти, допълни министърът. Методиката няма задължителен характер, но в нея има основни неща, които бихме искали да видим - как на практика ще помогнем за формиране на правилни съотношения. 

Още по темата

Ако се приеме, че санитар получава заплата с коефициент 1, за професионалистите по здравни грижи ще бъде 1.7, а за лекар - 2.2, обясни Ананиев. Всяка болница има вътрешни правила, на базата на които ще могат да разпределят допълнителните възнаграждения за допълнителни резултати. Ако методиката не се спазва, няма да има санкции, но, по думите на министър Ананиев, директорите на лечебните заведения са осъзнали, че трябва да се търси баланс между заплатите на отделните медицински специалисти. 

В отговор на въпрос за невъзможността и сега някои болници да достигнат заложените минимуми в Колективния трудов договор, министър Ананиев каза, че ще бъде проверено колко и защо не ги достигат.

Анексът към Националния рамков договор – 2018 г. вече е одобрен, така че болниците разполагат с допълнителния бюджет, който ще получат на базата на увеличените цени на някои клинични пътеки, добави министър Ананиев.

Допълнителният ресурс не е на база увеличен обем дейност, а е само на база увеличени цени на клинични пътеки, подчерта той. Съвсем реално е този допълнителен ресурс да отиде за увеличение на заплати, отбеляза министър Ананиев. 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Работодателят на задържания хакер го определи като лоялен и етичен професионалист