IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС отхвърли жалбата срещу доставчика на машини за гласуване на евроизборите

Преди празниците ЦИК определи за победител в процедурата фирма "Сиела"

19:27 | 30.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на фирмата "Българските машини за гласуване" срещу избора на "Сиела Норма" за изпълнител в обществената поръчка за осигуряване на 3 хил. машини за гласуване за изборите за Европейския парламент на 26 май, предаде БНР.

Преди празниците ЦИК определи за победител в процедурата фирма "Сиела". Компанията единствена отговорила на техническите условия и на изискването да се вмести в бюджет от 7,5 млн. лева. 

Според жалбоподотеля „Български машини за гласуване“ нито една от трите фирми, участвали в обществената поръчка, не отговоря на техническите условия.

Александър Чобанов, управител  на „Български машини за гласуване“, заяви, че изготвените от "Информационно обслужване" спецификации не могат да бъдат изпълнени за седем дни. "Бил Гейтс да дойде, за тези седем дни не може да ги вкара в машината", твърди той.

С твърденията му не се съгласи Ивайло Ивков, който представляваше ЦИК пред съда. "Жалбата е абсолютно неоснователна, недоказана. Трябва изцяло да се отхвърли, а защо те са пристъпили към обжалване, това е право на всеки субект", каза той.

Изборният кодекс изисква по тези дела решенията да се произнасят в тридневен срок, което означава, че ВАС трябваше да обяви дали изборът на доставчик е законосъобразен най-късно на 2 май 2019 г., но заради утрешния почивен ден яснота има още днес.

В очакване на решението на съда вицепремиерът Томислав Дончев декларира: "Полагаме – разбира се, Централната избирателна комисия с наше съдействие  – всички усилия да има машинно гласуване, както пише в Кодекса".
Дончев коментира темата за машинното гласуване пред журналисти в Съдебната палата. Той даде показания по делото срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош.

Освен фирмата-победител и фирмата, обжалващата процедурата, документи подаде и Lex.bg.

Пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев беше категоричен, че са били спазени всички изисквания както на Закона за обществените поръчки, така и във връзка с техническите спецификации и условията за машинното гласуване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още