IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецианската комисия за новата Конституция: Неясни текстове без обществен дебат

Комисията очаква създаване на възможност за независимо разследване на главния прокурор

15:57 | 23.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Проектът за нова Конституция на България не е предшестван от подходящо обществено обсъждане, предложенията са изготвени от парламентарното мнозинство изглежда без никакъв външен принос, а причините за някои предложения не са достатъчно добре обяснени. Това е заключението на Венецианската комисия, която се произнесе по предложените от ГЕРБ текстове за промени в основния закон. Становището се очакваше през ноември.

Венецианската комисия към Съвета на Европа представи днес оценката си за предложенията за изменения на българската Конституция. Становището е изготвено по искане, отправено от българската страна, и е прието на 20 ноември. То е междинно и е прието по спешна процедура, се посочва в съобщение на пресслужбата на Съвета на Европа. 

Българските власти трябва да изяснят причините, които стоят зад всяко предложение за конституционни промени и да осигурят значимо обществено, експертно и широко политическо участие в този процес, пише в становището.

Предложенията за промени, които предвиждат повишаване на социалните и икономическите права, са добре дошли, но е необходимо да се поясни задължението на държавата "да насърчава раждаемостта". Това не трябва да се използва за оправдаване на дискриминация срещу културни или етнически малцинства или срещу жени. Общо ограничение на правото на глас за осъдените на лишаване от свобода следва да бъде заменено с по-гъвкаво правило, според практиката на Европейския съд, препоръчва комисията.

Относно предложението за намаляване на броя на народните представители в Народното събрание от 240 на 120, се посочва, че предложеният брой изглежда произволен, без да има задълбочена оценка за въздействието от подобен ход върху българската политическа система.

Би било пропусната възможност, ако подготвяните изменения на Конституцията не разгледат въпроса за отговорността на главния прокурор, смятат от Венецианската комисия. Отбелязва се решението на Конституционния съд от 23 юли 2020 г., според което се очаква конституционните промени да предвидят възможност главният прокурор да бъде отстраняван при водено срещу него разследване или наказателно преследване.

Комисията очаква създаване на възможност за независимо разследване на главния прокурор от някой, който не му е подчинен, както и за съдебен надзор над постановленията за отказ от разследване или за предявяване на обвинение.

Дава се положителна оценка за разделянето на Висшия съдебен съвет, представени са и препоръки за продължаване на реформата в тази посока. 

Венецианската комисия приветства предложението за създаване на възможност за внасяне на самостоятелна жалба до Конституционния съд, както и за препращане на делата от обикновените съдилища към Конституционния съд. 

Предложението за премахване на изискването за свикване на Велико народно събрание за улесняване на конституционните промени противоречи трябва да бъде убедително обяснена, необходимо е много задълбочено обществено обсъждане, пише в становището.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Венецианската комисия за новата Конституция: Неясни текстове без обществен дебат Да се чете: неясни партии без българска поткрепа творят творчествоза славата на Козяк 16.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още