Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

АЦБ: Оцелелите от разгрома на криптовалутите може да са следващият Amazon

Аналогията за мен е „дотком“ бумът, когато 5 трлн. долара бяха изтрити от оценките, коментира заместник-управителят на регулатора Джон Кънлиф

АЦБ: Оцелелите от разгрома на криптовалутите може да са следващият Amazon

Снимка: Bloomberg LP

Оцелелите от разгрома при криптовалутите може да се превърнат в технологичните компании на бъдещето, конкурирайки се с Amazon.com и eBay. На това мнение е заместник-управителят на Английската централна банка Джон Кънлиф, цитиран от Bloomberg.

Той сравни разпродажбите, изтрили над 1 трлн. долара от стойността на биткойна и други криптовалути тази година, с „дотком“ бума в началото на хилядолетието.

Още по темата

„Аналогията за мен е „дотком“ бумът, когато 5 трлн. долара бяха изтрити от оценките“, каза Кънлиф на форум в Цюрих. „Много компании си заминаха, но технологията не изчезна. Завърна се десет години по-късно и тези, които оцеляха – от типа на Amazon и eBay – се оказаха водещите играчи“, коментира той.

Той подчерта, че криптотехнологията има „огромни приложения и потенциал във финансовия сектор“, въпреки че пазарът е разклатен в момента.

„Каквото и да стане през следващите няколко месеца с криптоактивите, очаквам криптотехнологиите и финансите да продължат“, коментира Кънлиф, според когото те имат възможността да доведат до „огромни подобрения в ефективността и промени в пазарната структура“.

АЦБ разработва планове за своя собствена дигитална валута и се очаква в края на годината да представи доклад по темата.

Големият философски въпрос, на който трябва да отговорят регулаторите, е дали да позволят осъществяването на „напълно дезинтегриран сетълмент“, което ще означава регулиране на изкуствения интелект зад криптотехнологиите.

„Имам същото доверие в това, както и в напълно автоматизираните безпилотни полети от Лондон до Цюрих или в напълно автоматизирания автомобил“, коментира Кънлиф. „Искам да знам къде е отговорността – ако алгоритъмът се обърка и катастрофирам“, допълни той.

Според него това ще е нещо много трудно за решаване в бъдеще от страна на регулаторната система.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Криптовалути
Цената на биткойна може би достига дъно, но този път по-различно