IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на биткойни в Китай ще харчи повече ток от цяла Италия до 2024 г.

Отделените въглеродни емисии пък ще са повече от общото отделяне на парникови газове на Чехия и Катар през 2016 г., показва ново проучване

12:40 | 08.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Въглеродните емисии от добива на биткойни в Китай може да превишат тези, отделяни от цяла една европейска държава, през следващите три години. Това показва ново проучване на екип от Университета на Китайската академия на науките, американския Университет „Корнел“ и Университета в Съри, Великобритания.

Според данните, цитирани от VICE, ако хората продължат да добиват биткойни без контрол, консумираната енергия, свързана с тази дейност, може да достигне 297 тераватчаса на година до 2024 г. Това е повече от 290 тераватчаса, използвани от цяла Италия през 2019 г.

„Без политическа намеса“, посочват изследователите, „това отделяне на емисии ще премине общото отделяне на парникови газове на Чехия и Катар през 2016 г.“.

Заключенията за пореден път подчертават нарастващите тревоги за щетите върху околната среда от добива на биткойни, само една от десетките енергоемки криптовалути.

По същество почти всеки би могъл да стане „миньор“ на биткойни, което обяснява и защо толкова много хора по света създават свои ферми, състоящи се от компютри и графични процесори, които работят денонощно.

Този процес изисква голямо количество енергия – Венецуела разби схема за източване на електричество от мрежата за добив, преди самата страна да започне да "копае" биткойни, а град Платсбърг в САЩ въведе мораториум върху добива на биткойни през 2018 г. заради непосилни разходи за електроенергия. В Абхазия пък мрежите от свързани компютри за добив на криптовалута консумират толкова, че са обвинявани за честите спирания на тока.

Китай обаче е безспорният лидер, като над 75% от биткойн мрежите по света използват електричеството в страната.

В своето проучване изследователите от Китай, САЩ и Великобритания са установили въглеродния отпечатък на добива, създавайки симулация на модел за отделяне на емисии на база на настоящата тенденция. Според тях потребяването на енергия за добив на биткойни ще достигне своя връх през 2024 г. и ще генерира около 130 тона въглеродни емисии.

Авторите посочват, че атрактивната цена на биткойна е създала истинска надпревара в оборудването с нужния хардуер. Той еволюира от базови компютри за общо ползване до все по-мощни и енергоемки изчислителни машини.

През последните седмици цената на биткойна се задържа около 57-58 хил. долара, като минути преди 11:30 ч. българско време криптовалутата се разменя за  57 200,55 долара, което е понижение от 0,8% за последните 24 часа.

„Без по-нататъшна намеса на политическо ниво моделът на въглеродни емисии от блокчейна на биткойна ще се превърне в непренебрежима бариера срещу усилията за устойчивост на Китай“, посочва още докладът.

Авторите предлагат някои възможни решения, включително да се забрани достъп до китайския биткойн пазар на миньори с ниска ефективност на оползотворяването на енергия. Друго предложение е миньорите, намиращи се в области с ток предимно от въглища, да се преместят.

Също така едно от предложенията е и удвояване на въглеродния данък, тъй като настоящата политика за данъчното облагане не е ефективна при ограничаване на емисиите от биткойн индустрията.

Като цяло авторите на изследването посочват, че политиките за индивидуални регулации за миньорите може да се окажат най-добрият начин за намаляване на неограниченото използване на енергия и понижаване на бъдещите въглеродни емисии от блокчейн операциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още