IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pictet: Криптовалутите нямат място в частното банкиране засега

Криптовалутите ще са клас активи, който не можем да пренебрегнем, коментира Ти Фон Сен, главен изпълнителен директор на азиатското подразделение на мениджъра на активи

14:45 | 04.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Швейцарският мениджър на активи Pictet Group гледа предпазливо на криптоинвестициите на фона на скорошните сътресения в индустрията.

„Криптовалутите ще са клас активи, който не можем да пренебрегнем, но днес не смятам, че има място за портфолиата на частните банкери и частните банки“, коментира Ти Фон Сен, главен изпълнителен директор на азиатското подразделение на фирмата, по време на конференция на Bloomberg.

Криптоиндустрията трябваше да се изправи пред редица проблеми тази година – разпродажби на пазара, срив на няколко монети и компании като TerraUSD и Three Arrows Capital, както и редица хакерски атаки. Между ноемврийския пик на биткойна и края на юни бяха изтрити 2 трлн. долара от общата пазарна капитализация на криптоактивите.

Банковите гиганти традиционно са предпазливи спрямо криптовалутите – през 2017 г. главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън дори нарече биткойна „измама“.

Но възходът на сегмента през последните три години някои кредитори започнаха да променят позицията си. Наскоро Julius Baer Group Ltd. заяви, че работи по предлагането на услуги в сектора на дигиталните активи за най-заможните си клиенти. От Fidelity Investments пък подготвят пускането на продукт, който ще позволи биткойн инвестиции като част от пенсионни програми. Citigroup и Morgan Stanley също вече помагат на богати клиенти да залагат на криптовалути.

И все пак търговията с токени остава предизвикателство за мнозина.

„Ако погледнете волатилността през последните две години, може да направите много пари, може да загубите много пари“, казва Ти и допълва, че Pictet има екип, който следи пазара. „Въпросът е кога да вкараме клиентите в картината“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още