Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

Иранската медийна операция за политическо влияние се оказа по-мащабна

Тя е използвала множество уебсайтове и социални мрежи, за да влияе на общественото мнение по геополитически въпроси

Иранската медийна операция за политическо влияние се оказа по-мащабна

Снимка: Pixabay

Иранската операция, насочена към интернет потребителите по света, е много по-голяма от смятаното допреди това, разкри Ройтерс. Тя обхваща широка мрежа от анонимни уебсайтове и акаунти в социални мрежи на 11 различни езика, посочва информационната агенция.

Миналата седмица Facebook и други компании заявиха, че редица акаунти в социални мрежи и уебсайтове са част от ирански проект за скрито влияние върху общественото мнение в други страни. Анализ на Ройтерс е открил още 10 уебсайта и десетки акаунти във Facebook, Instagram, Twitter и YouTube.

Базираната в САЩ компания за киберсигурност FireEye и израелската фирма ClearSky са разгледали намереното от Ройтерс и са заявили, че техническите индикатори показват, че мрежата от новооткрити сайтове и акаунти, наречена International Union of Virtual Media (IUVM), е част от същата кампания, части от която бяха спрени миналата седмица от Facebook, Twitter и Alphabet.

IUVM промотира съдържание от ирански държавни медии и други медийни организации, свързани с правителството в Техеран, често прикривайки оригиналния източник на информацията, като иранските PressTV, новинарската агенция FARS и al-Manar TV, управлявани от подкрепяната от Иран шиитска група Хизбула.

PressTV, FARS, al-Manar TV и представители на иранското правителство не са отговорили на запитванията за коментар. Иранската мисия в ООН миналата седмица отрече обвинения в иранско влияние чрез кампанията и ги определи като „смешни“.

Разширената мрежа за дезинформация подчертава как редица свързани с държавата групи използват социалните мрежи, за да манипулират потребителите и техните геополитически програми, и колко е трудно за технологичните компании да се пазят от политическа намеса в своите платформи.

През юли САЩ обвини 12 руснаци, които според прокурорите са служители на разузнаването, в хакерска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Американските власти твърдят че Русия, която отрича обвиненията, може да се опита да повлияе и на изборите през ноември тази година.

Разследвания

Говорителят на Facebook Джей Нанкароу заяви, че компанията все още разследва акаунтите и страниците, свързани с Иран, и е спряла още такива във вторник.

„Това е продължаващо разследване и ние ще продължим да откриваме още“ неща, коментира той. „Освен това сме доволни да видим, че информацията, която ние и други споделихме миналата седмица, е довела до обръщането на допълнително внимание на този тип поведение“.

Twitter посочи своето разследване, за което коментира повече в понеделник. В него се твърди, че през миналата седмица компанията е премахнала 486 акаунта за нарушаване на нейните условия за ползване, с което общият брой на спрените акаунти е достигнал 770.

„Под 100 от всичките 770 спрени акаунти са локализирани в САЩ“, посочва Twitter.

Google е отказала да коментира, но е свалила акаунта на IUVM TV от YouTube, след като Ройтерс се е свързал с компанията с въпроси за него. Послание на страницата от вторник посочва, че акаунтът е „спрян заради нарушаване на условията за ползване на YouTube”.

IUVM не е отговорила на множеството имейли и на съобщенията в социалните мрежи за коментар по темата.

Организацията обаче не крие целите си. От документ в основния уебсайт на IUVM – iuvm.org, се вижда, че нейната централа е в Техеран, а целите ѝ включват „да се изправи срещу особената арогантност, западните правителства и основните ционистки дейности“.

Канали

IUVM използва мрежа от уебсайтове, включително YouTube канал, услуга за извънредни новини, мобилно приложение и хъб за сатирични комикси, осмиващ Израел и Саудитска Арабия. Чрез тях организацията разпространява съдържание, взето от иранските държавни медии и други медийни платформи, които подкрепят позицията на Техеран по геополитическите проблеми.

Ройтерс е установила, че мрежата на IUVM оперира на английски, френски, арабски, фарси, урду, пущунски, руски, хинди, азербайджански, турски и испански.

Голяма част от съдържанието е репродуцирано от редица алтернативни медийни сайтове, включително някои от тези, открити от FireEye миналата седмица, като управлявани от Иран, но претендират, че са местни американски или британски медии.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

3
 
3
 
8
преди 5 месеца
Мултиизмерен космически процес за смяна на парадигмата на Земята.
3
 
5
 
7
преди 5 месеца
Предстои да научат едни от най-важните уроци за живота и обективната реалност на Космоса.
3
 
3
 
6
преди 5 месеца
Кабалистиката им този път ще се обърне срещу тях.
3
 
3
 
5
преди 5 месеца
Да не се чудите после какво става, докато гледате как природата унищожава тази глупава парадигма на нисшият, егоистичен, триизмерен човешки ум.
6
 
2
 
4
преди 5 месеца
Повечето тук съм сигурен, че не вярват, че атентатът от 11 септември, 2001-ва, беше изцяло инсценировка, след което получиха по висок бюджет за отбрана и одобрение от цялото общество да окупират Близкият изток. Но това си е истина и следващите години цялата им зидария в света следва да се срине етаж по етаж като кули близнаци в добре организиран фалшив терористичен атентат, заради планетарните изменения, енергията в Космоса винаги се балансира.

Още от Медии
Компроматната война на Безос вади на преден план мрежата от съюзници на Enquirer