IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите туристи се забавляват в Испания, докато местните стоят заключени

Хиляди французи и германци са избрали популярните испански курорти, за да отдъхнат от строгите мерки в собствените им страни

21:03 | 24.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Искате да избягате от ежедневието си и да отскочите до Майорка или на Канарските острови? Ако сте жител на Франция или Германия - просто трябва да хванете самолета. Ако живеете в Испания обаче нямате късмет, пише европейското издание Politico.

В момента в Испания важат ограничителни мерки за придвижване между отделните провинции, но за чужденците няма проблем да прелетят хиляди километри и да посетят популярните туристически дестинации в страната. В същото време на местните жители са забранени срещите със семейства и приятели в друго населено място, както и посещението на ваканционните жилища, пише още Politico.

Испанското правителство забрани движението между провинциите, за да ограничи разпространението на коронавируса. Ограниченията ще важат за периода около Великденските празници - между 26 март и 9 април. Подобна забрана за международния туризъм няма, макар че посетителите трябва да представят негативен PCR тест на влизане в страната.

Така испанците със завист и известно раздразнение следят хилядите французи и германци, които полека изпълват курортите и плажовете.

Европейската комисия (ЕК) не гледа с добро око на забраните за пътувания между страните от общността, но в същото време на местно ниво правителствата могат да въведат всякакви ограничения, базирано на разпространението на вируса в този момент.

Новите случаи на коронавируса в Мадрид отново тръгнаха нагоре, но местните власти отказват да се съобразят с призивите на националното правителство и баровете и ресторантите останаха отворени. Това привлича хиляди французи, които също са под пълна блокада в домовете си.

Само преди седмица местните вестници бяха изпълнени с репортажи за френски младежи, които пристигат на обиколка на баровете в испанската столица. Полицията е засякла и 227 нелегални партита в апартаменти, наети чрез Airbnb от чужди граждани.

Жителите в стария център на Мадрид вече се оплакват, че мястото се е превърнало в "увеселителен парк за чужди туристи, които правят каквото си поискат", пише европейското издание. Броят на туристите расте от началото на годината, а очакванията са, че пикът ще е през дългия уикенд около католическия Великден (4 април).

Много от пристигащите чужденци имат собствени ваканционни жилища.

От години Майорка е "германски" остров - германските туристи винаги са доминирали. Тяхното поведение е доста по-прилично спрямо французите в Мадрид, но местните жители са също толкова ядосани, че е толкова лесно да пристигнеш от Берлин, Франкфурт или Мюнхен на Балеарските острови, а за жителите на близаката Валенсия например, това е невъзможно.

Местните медии отчитат, че в региони в Германия заболеваемостта от коронавируса е четири пъти по-голяма от тази на Балеарските острови.

В отговор на тези критики министърът на здравеопазването Каролина Дариа коментира, че испанците имат същите права да пътуват, където си поискат в ЕС. "По същия начин, както всеки испански гражданин може да пътува до който си поиска европейски град без никакви ограничения, така и всеки гражданин от Шенгенската зона може да пътува в Испания", коментира тя.

Веднъж пристигнали в страната обаче чуждите граждани се приканват да спазват правилата за пътуване, одобрени от правителството.

Чуждите туристи ще могат да помогнат на туризма, но само частично - загубените приходи от затворените по домовете си испанци ще са по-големи, коментират в бранша. В момента само 12% от хотелите на Майорка са отворени и дори те да са пълни с туристи - икономическото отражение ще бъде нищожно.

Усилията на местните на този етап са да гарантират летния сезон, защото с още едно изгубено лято, туризмът в Испания просто няма да оцелее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още