Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

На път

Исландия рестартира туризма - но само за богатите

Ако не печелите почти шестцифрена сума годишно, може би това не е вашата дестинация

Исландия рестартира туризма - но само за богатите

Снимка: Sigga Ella/Bloomberg

Ето една нова дестинация за хората, които искат да избягат от втората вълна ограничителни мерки и блокади заради пандемията. По-рано този месец без излишен шум Исландия прие промени във визовата си програма за дистанционна работа за граждани извън европейското Шенгенско пространство.

На американците - и на всеки чуждестранен гражданин, за когото не се изисква виза за влизане в Исландия - ще им бъде позволено да останат в Страната на огъня и леда в продължение на шест непрекъснати месеца, дори докато границите на страната остават до голяма степен затворени, пише Bloomberg.

Но има и условие с дребен шрифт: Трябва да бъдете доходоносно наети другаде и да печелите близо шестцифрена сума.

„Мисля, че идеята е да се привлекат професионалисти с високи доходи от Силициевата долина или Сан Франциско, които да харчат парите си тук“, обяснява Аста Гудрун Хелгадотир, член на исландската Пиратска партия и бивш депутат. Въпреки че гостите за дългосрочен престой технически не са туристи, надеждата е, че те ще наемат неизползвани жилища от Airbnb, ще запълнят празните маси в ресторантите и ще се отправят към провинцията през уикендите, за да разгледат страната като туристи. При това с дълбоки джобове.

Исландия не е първата страна, която се опитва да привлече работещи от дистанция. Бермудските острови, Барбадос, Каймановите острови и Естония също имат стратегии за привличане на чуждестранни приходи по време на пандемията. Но Исландия е уникална с това, че се насочва изцяло към богатите (не че дестинацията някога е била бюджетен вариант).

Бермудските острови например изискват такса от малко над 263 долара от кандидатите за смяна на карантинния живот с временно островно приключение. Исландия изисква доказателство за 1 милион исландски крони (7 360 долара) месечна заплата или около 88 000 долара годишно, а кандидатите трябва да отговарят и на изискванията за допълнително здравно осигуряване.

От министерството на правосъдието, което отговаря за работните визи и изискванията за влизане в страната, публикуваха ограничена информация за новата програма и мотивите за нея и не са отговорили на искане за коментар. Но местни жители смятат, че целта е да се насърчат инвестициите "без тълпи" и - което е по-важно, без да се претоварва националната здравна система, като се има предвид, че населението на страната е около 357 хил. души.

Исландия изглежда успява да ограничи разпространението на коронавируса и от март насам е регистрирала общо само 5 хил. заразени и 25 смъртни случая. Надеждите са също, че с оглед на изискваните доходи, чужденците няма да се конкурират с исландците за местни работни места.

Всичко това може да звучи нехарактерно за държава, която се гордее със социалистически идеали и е чувствителна на тема собствената ѝ хомогенност. Хелгадотир бързо отбелязва, че новите визови разпоредби вероятно ще облагодетелстват белите пътници от висшата класа от САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Но това може да е Исландия на бъдещето: по-малко фокусирана върху обслужването на масите и по-щастлива да предложи луксозен туризъм на малцина.

Снимка: Pixabay

Време за преосмисляне на туризма

През 2018 г., след десетилетие на силен растеж на туризма, Исландия привлече 2,3 млн. посетители. Никой не очакваше, че през по-голямата част от 2020 г. единствените изходящи полети от страната ще бъдат с износ на риба.

Този рязък преход от свръхтуризъм към недостатъчен туризъм - броят на посетителите е спаднал със 79%, дори след като пътуванията са възобновени в рамките на Шенгенското пространство през лятото - унищожава временно бизнеса на много местни фирми. Но както във Венеция, Тайланд и Амстердам - три традиционно пренаселени дестинации, има и предимства от спада. Исландия изглежда ще се опита да ги запази.

Ейнар Саемундсен, директор на Национален парк Тингвелир, казва, че се наблюдава повторното израстване на нежните мъхове и лишеи, които озаряват полетата от черни скали от лава, и ледникови пукнатини, които се самопречистват със свежи вливания от леден отток. Това възраждане може да се запази, казва той, ако мениджърите на паркове успеят да намалят плътността на посетителите. Една от обсъжданите идеи предвижда да се отменят пропуските за цели автобуси с посетители и вместо това да се начисляват такси за вход на човек.

В ход са и проекти за по-малки хотели в безлюдни райони. Успехът на първите две луксозни хижи в Исландия, където цените започват от 2000 долара на вечер, показва, че петзвездни проекти могат да процъфтяват дори в страна, която е по-популярна като уикенд дестинация, отколкото за курортна почивка.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от На път
Все повече туристи прекарват цялата зима далеч от дома