Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Гладуващите хора в света може да се удвоят заради пандемията

Коронавирусът нарушава доставките на храни и засяга доходите на населението

Гладуващите хора в света може да се удвоят заради пандемията

 Снимка: Wil Riera/Bloomberg

Броят на гладуващите хора в света може да се удвои само за няколко месеца, тъй като пандемията от коронавирус нарушава доставките на храни и засяга доходите, пише Bloomberg.

Прогнозата е на група големи компании за хранителни стоки, организации в индустрията и университетски преподаватели. Те предупреждават, че хората, страдащи от хроничен глад, може да нараснат от около 800 млн. в момента заради увеличаващите се рискове за доставките на храни. Заплахата е остра за бедни региони като Субсахарска Африка.

„Не може да има по-важен момент да запазим търговските потоци отворени и предсказуеми“, се казва в писмо до световни лидери, подписано от Nestle, Unilever, Danone и PepsiCo.

Въпреки че произвоството е активно, нарушаването на транспорта и на трудовия пазар започва да влияе на продоволствената сигурност в много части на света, увеличавайки цените на ключови стоки като пшеницата и ориза.

Освен това загубените работни места от пандемията намаляват приходите. Това кара правителствата да ограничават износа на редица храни, за да запазят местните доставки.

Писмото призовава световните лидери да запазят търговията отворена и да гарантират достъп до евтина храна, за да предотвратят глобална хуманитарна криза. Редица големи износители на храни трябва да гарантират, че ще запазят напълно снабдяването на международните пазари, се казва още в писмото. Други предложени мерки включват подкрепа на най-уязвимите, инвестиране в местно производство и третиране на фермерите и на производителите на храни като част от основен сектор.

Още по темата
ООН също предупреждава, че страните трябва да работят заедно, за да избегнат повторение на сценария по време на световната криза с цените на храните преди десет години.

Вирусът може да създаде сериозна криза с продоволствената сигурност в Африка, съобщи Световната банка в доклад. Селскостопанското производство може да намалее със 7%, ако има ограничения за търговията, а вносът на храни може да се свие с най-малко 13 на сто заради по-високите разходи за трансакциите и пониженото търсене, става ясно от писмото.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Скъси ли дигитализацията пътя на клиентите до банките?