Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Позитивна търговия върна SOFIX до 1,5-годишен връх

Лидер по оборот и ръст в цената на акциите за деня е „ЧЕЗ Разпределение България“ АД

Позитивна търговия върна SOFIX до 1,5-годишен връх

Снимка: Олег Попов, архив, Investor Media Group

Търговският ден в сряда донесе ръстове за всички индекси на Българската фондова борса (БФБ – София), като SOFIX успя отново да се върне до нивата от началото на миналата година.

След ръст от 1,5% индексът на 15-те най-ликвидни дружества на БФБ достигна 572,220 пункта, което е най-високото му ниво от 4 февруари 2020 г.

Като цяло седмицата е колеблива за родните индекси, като широкият измерител BGBX40 днес също нарасна с 1,4%, което го тласна до ниво от 126,330 пункта. Секторният BGREIT записа повишение от 0,99% до 160,81 пункта, докато BGTR30 прибави 0,84% към стойността си до 607,76 пункта.

Оборотът на основен пазар остана 424,5 хил. лв., като на пазара за растеж Beam оборотът достигна 21,3 хил. лв. Днес стана ясно, че увеличението на капитала на „ИмПулс I“ АД в размер на 5,334 млн. лв. е вписано по партидата на дружеството в Търговския регистър. Така датата на вписването на капитала – 28 юли – е последната дата за търговия с временната емисия права върху записаните акции, издадени от „ИмПулс I“. Днес книжата поевтиняха с 3,7%, а оборотът достигна 17,5 хил. лв.

Лидер по оборот и ръст в цената на акциите за деня е „ЧЕЗ Разпределение България“ АД с 81,2 хил. лв. и ръст от 6,38%. Оборотът на  „Адванс Терафонд“ АДСИЦ му отреди втора позиция с 53,3 хил. лв., следван от „Монбат“ с 30,7 хил. лв.

Лидер сред печелившите дружества от SOFIX е „Еврохолд България“ АД, чиито акции поскъпнаха с 4%. На второ място е „Алтерко“ с ръст от 3,43%, а на трета позиция е „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ с 2,7%.

Само едно е губещото дружество от основния индекс в сряда – „Сирма Груп Холдинг“ АД, като книжата поевтиняха с 2,41%.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Седмицата донесе ръстове за всички индекси на БФБ