IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шабленското езеро е източено заради правителствена резиденция

БДЗП алармира за опожарени стотици декари тръстика

09:58 | 20.03.19 г. 1
<p>
	Снимка: БДЗП</p>

Снимка: БДЗП

От Шабленското езеро е източен значителен обем вода, за да се предпази от наводнение намиращата се в съседство правителствена резиденция, пише в днешния си брой вестник „Сега“. Това стана ясно след сигнал на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и потвърждение от община Шабла.

По темата се включи и РИОСВ–Варна, с което случката стана парадоксална – екоинспекцията потвърди, че е разрешила прокопаване на канал в средата на февруари. В същото време констатира, че девет дни води са изтичали в морето, но в крайна сметка счете, че всичко е наред, защото езерото се било затворило само обратно. 

БДЗП алармира и за опожарени стотици декари тръстикови масиви, като предположи, че и това е свързано с опазването на резиденцията. Кметът на Шабла Мариян Жечев заяви пред "Сега", че за огъня знае единствено, че е подаван сигнал на телефон 112 и екипи на пожарната са ходили на място. РИОСВ пък подмина темата с пожарищата и притесненията на еколозите.

Всичко това се случва в район от мрежата "Натура 2000". Кметът Жечев обясни, че са се наводнили избени помещения на резиденцията. След това правителствени служители поискали от общината мерки, а тя се обърнала към РИОСВ–Варна. В резултат бил прокопан канал, а източване според Жечев се е случвало многократно през годините.

"Това са фактите, нищо не крием", заяви кметът. И дообясни, че след оттичането водното налягане намалява, което пък пречиствало изворите и сега течала доста по-чиста вода.  Според БДЗП нещата са почти апокалиптични: "Драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленското и Езерецкото езеро са установени на 9 март. В резултат на това голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени. Тези места са ключови за пребиваването по време на миграция и гнездене на десетки видове водолюбиви птици, обект на опазване в защитените местности „Шабленско езеро“ и „Шабленски езерен комплекс“.

Тези видове вече са загубили гнездовите си местообитания, тъй като гнездят в тръстиковите масиви по ръба на водоема. Каналът е широк 15-20 метра, което означава, че на практика не е имало реален контрол на изтичането на езерата".

Освен това каналът бил прокопан през дюни. Подобно източване като цяло противоречи на плана за управление и идеята за защитена зона, смята БДЗП.

РИОСВ обаче счита, че е действано според плана. Прокопаването било извършено в най-тесния участък, а изпускането – съгласувано в аварийни условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
Какво приказвате вие, бе!? Скандалът около Беър Грилс беше за една жаба само!... А за една хавлия върху дюните щели да ни глобяват хиляди!... Ако това наистина се е случило с езерото, заради правителствената резиденция, тук трябва да има разстреляни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още