IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ ще действа гъвкаво при твърд Brexit

Британските монетарни власти предпочитат нови стимули пред затягане на паричната политика

15:30 | 26.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Британската централна банка не желае да реагира на твърд Brexit автоматично с промяна в лихвената си политика, заяви ръководителят на АЦБ Марк Карни в сряда по време на парламентарно изслушване.

В реакцията трябва да се вземат предвид търсенето и предлагането, както и обменният курс на паунда. По-вероятно е монетарните власти да създадат стимули за икономиката, за да реагира тя на хаотично излизане от ЕС, отколкото да предприемат по-строга парична политика (политика на увеличаване на лихвите като борба срещу евентуалната висока инфлация, б.ред.), пояснява Карни, цитиран от Bloomberg.

Наскоро монетарните власти решиха единодушно да оставят основната лихва на ниво 0,75%. В същото време те подчертаха, че ще бъде необходимо „постепенно и ограничено“ затягане на паричната политика, за да се постигне целта за инфлация през следващите години. Увеличаването на лихвения процент обаче е подчинено на условието, че Brexit ще премине гладко, със споразумение. Въпреки това, вероятността за твърд Brexit се увеличава все повече в общото възприятие.

Евентуална рязка обезценка на паунда при такъв сценарий може да доведе до рязко повишаване на инфлацията във Великобритания, което би трябвал да накара АЦБ да увеличи лихвените проценти, признава гуверньорът. Все пак, според него рискът от такъв сценарий „вече е натиснал пазарния път на лихвените проценти", въпреки че базовите прогнози на АЦБ не включват риск, свързан с неконтролиран Brexit.

Карни добави, че централната банка ще вземе предвид възможността за хаотичен Brexit в своите макроикономически прогнози, само ако следващият премиер на Великобритания реши да напусне ЕС без споразумение за преходния период. „В случай, че политиката на правителството се промени, прогнозата на АЦБ ще се промени по съответен начин", заяви банкерът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още