IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черният петък стимулира продажбите на дребно в Обединеното кралство

Британските потребители през тази година са притеснени от нарастващата инфлация

13:53 | 14.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания нарастват много по-бързо от очакванията благодарение на Черния петък, съобщава Ройтерс.

Въпреки повишаването на инфлацията и бавния ръст на заплатите обемът на продажбите на дребно нараства с 1,6% на годишна база в сравнение с липсата на промяна през октомври и над прогнозата от 0,3% на анкетираните анализатори от Ройтерс. 

Данните вероятно ще успокоят централната банка на Англия, която за първи път повиши лихвените проценти след повече от десетилетие през миналия месец. Британските потребители са притеснени през тази година от нарастващата инфлация, основно заради обезценяването на паунда след решението Обединеното кралство да напусне Европейския съюз. В същото време слабият ръст на заплатите не успява да изпревари обезценяването на парите.

През миналия месец обаче заради изключително добрите оферти по повод Черния петък потребителите се активизираха и магазините отчетоха добри ръстове на продажбите.

През октомври общите продажби на дребно нарастват с 1,1% в сравнение с ръста от 0,5% през октомври, като те са над прогнозите на икономистите от увеличение с едва 0,4%. Като цяло продажбите за последните три месеца към края на ноември нарастват с едва 1% на годишна база и това са най-слабите данни от май 2013 г.

Когато централната банка на Англия повиши лихвените проценти в началото на ноември, регулаторът прогнозира, че ръстът на потреблението на домакинствата ще се забави до 1% през следващата година.

Инфлацията във Великобритания неочаквано се ускори през ноември до най-високото си ниво от 5 години и половина. Потребителските цени растат с 3,1% на годишна база.

В четвъртък се очаква информация от Английската централна банка за евентуални промени в паричната политика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още