IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ иска да подкрепи еврозоната във цялата фаза на възстановяване

Лагард сигнализира, че засега централната банка няма да бърза да затяга политиката си

16:39 | 03.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<strong>Снимка:&nbsp;Bloomberg LP</strong></p>

Снимка: Bloomberg LP

Икономиката на еврозоната все още зависи силно от помощта по линия на паричната политика, смята президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

„ЕЦБ се ангажира да осигури благоприятни условия за финансиране по време на тази фаза“, каза Лагард в реч в сряда, цитирана от DPA. Силната подкрепа ще продължи да осигурява мост през периода на възстановяване. Следващата среща за определяне на лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще се състои в четвъртък следващата седмица.

Последните изявления на редица банкери показват, че ЕЦБ засега не иска да отслаби помощта си за паричната политика въпреки значителния напредък във ваксинацията в много страни и нарастващата инфлация. Фокусът на дебатите на лихвената среща вероятно ще бъде програмата за закупуване на облигации PEPP.

Едва през март ЕЦБ беше решила да увеличи през второто тримесечие в сравнение с ранните месеци на годината значително темпа на закупуване по линия на този важен инструмент. За да бъдат подпомогнати за вземането на решения, банкерите ще разполагат другата седмица с нови прогнози на икономистите за инфлацията и растежа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още