Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ може да забави изкупуването на облигации по PEPP още през юни

За момента няма причина да се смята, че PEPP ще бъде удължена след края на март 2022 г., изтъква Мартинс Казакс, член на УС на ЕЦБ

ЕЦБ може да забави изкупуването на облигации по PEPP още през юни

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да реши да забави изкупуването на облигации чрез своята програма за спешно изкупуване на облигации (PEPP) още през следващия месец, ако икономиката на еврозоната не се влоши, изтъква Мартинс Казакс, член на Управителния съвет на регулатора, цитиран от Bloomberg. 

Още по темата

Казакс, който е и управител на централната банка на Латвия, заяви, че обещанието на ЕЦБ да поддържа условията за финансиране ще остане ключово за определяне на количеството подкрепа за възстановяването на еврозоната.

Въпреки че доходността по номиналните облигации нараства през последните седмици, тази по облигациите, коригирани спрямо инфлацията, остава ниска, тъй като през март регулаторът реши временно да увеличи темпа на изкупуване.

„Ако финансовите условия останат благоприятни, през юни можем да решим да купуваме по-малко“, посочи Казакс в интервю за Bloomberg. „Гъвкавостта е в основата на PEPP“, добави той.

Икономиката на еврозоната ще се нуждае от значителен паричен стимул дълго след края на пандемията от коронавирус. Това ще бъде предоставено чрез спешни покупки на облигации, отрицателни лихвени проценти и дългосрочни заеми, които трябва да запазят условията за кредитиране за бизнеса и домакинствата, изтъкна Казакс.

Според него заглушеното потребителско търсене, банковото кредитиране и мащабните фискални стимули в САЩ представляват рискове за икономическите перспективи.

„Ще реагираме ли на всички увеличения на лихвените проценти? Не, защото лихвените проценти в един момент ще трябва да се повишат“, посочи Казакс, добавяйки: „Разглеждаме широк набор от променливи и тяхното значение може да се промени с течение на времето поради много фактори, един от които е етапът на възстановяване“.

През март ЕЦБ прогнозира ръст на икономиката от 4% за тази година. Централните банкери и икономистите определят прогнозата като реалистична, дори на фона на по-рязкото понижение през първото тримесечие, тъй като Европейският съюз (ЕС) най-после започва да ускорява темпа на ваксинации срещу коронавирус.

Юнските прогнози ще предоставят нов поглед относно времето, което ще е нужно на икономиката да се възстанови, както и за инфлацията. Темпът на инфлация се ускорява в рамките на еврозоната през последните месеци, въпреки че ЕЦБ посочва, че увеличението до голяма степен отразява временните фактори.

ЕЦБ прогнозира, че средният темп на растеж на потребителските цени ще достигне 1,4% през 2023 г., далеч под целта от малко под 2%.

По думите на Казакс понастоящем няма причина да се смята, че PEPP ще бъде удължена след края на март 2022 г. Икономическото развитие може да позволи на ЕЦБ да завърши програмата, без да използва цялата сума от 1,85 трлн. евро, изтъкна той. Според Казакс не е задължително да се използва целия размер на пакета. „Ако икономиката се представя добре, е много вероятно да няма нужда да похарчим всичко“, добавя той.

Управителят на централната банка на Латвия посочи, че е твърде рано да се говори за прекратяване на пандемичната програма на фона на „все още високата“ несигурност.

„Паричната политика ще остане много приспособима. Ако е необходимо, можем да разработим и нови инструменти", коментира още Казакс.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 1 месец
Европейската централна банка е жертва на злокобната парична процедура да няма целева защита срещу щети от липса на пълна икономическа стойност на еврата. Ако не се допускаше фаталната парична грешка, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашни дългове.Защо Европейският съюз е с гибелна парична грешка?За устойчиво европейско развитие е необходимо подобрено ползване на еврата

Още от Новини
Служителите в британските компании са се увеличили с рекорден темп през май