IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Лейн: ЕЦБ трябва да остане основен стабилизатор на евроикономиката

Продължителният период на ниска активност намалява производителността на труда, отслабва корпоративните баланси и потиска доверието, коментира икономистът

16:10 | 27.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да остане основен стабилизатор на икономиката в еврозоната, тъй като блокът е в риск от дълготрайни последствия от пандемичната рецесия. Това заяви главният икономист на институцията Филип Лейн в събота, цитиран от Ройтерс.

Продължителният период на ниска активност намалява производителността на труда, отслабва корпоративните баланси и потиска доверието, което води до движеща се надолу спирала, коментира Лейн в реч на форума  на консултантската компания European House – Ambrosetti.

„Съществува ясен риск за задържането на самореализираща се неблагоприятна динамика, чрез която несигурните икономически перспективи карат домакинствата, фирмите и правителствата да се въздържат от планове за разходи, което води до спад в цялостното търсене, което потвърждава загубата на доверие за бъдещето“, посочи той.

С надеждата да успее да стимулира икономиката, докато е готова за повторно отваряне, ЕЦБ предприе щедри покупки на активи и изгодни заеми за банките.

„За да се противопоставим на тези рискови фактори, е от съществено значение ЕЦБ да действа като стабилизираща сила и да стимулира доверието, ангажирайки се със запазването на благоприятните финансови условия“, каза Лейн, който е и един от основните архитекти на кризисния отговор на централната банка.

Ръководството на ЕЦБ се притеснява, че бавното реализиране на спасителната програма на ЕС, както и хаотичната програма по ваксиниране могат да оставят блока назад от другите индустриализирани икономики.

„Макроикономическата роля на фискалната политика е особено доминираща при сегашните условия“, коментира икономистът, цитиран от Bloomberg.

Той също така подчерта, че краткосрочното и дългосрочно икономическо представяне са неделимо свързани. „Продължителен период от икономическа активност под капацитета си е във вреда на дългосрочния капацитет за производителност на икономиката“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 3 години
Европейската централна банка (ЕЦБ) няма потенциал за стабилизиращ фактор за евроикономиката, защото е жертва на грешката за неправилно емитиране на евра.ЕЦБ е със стремеж за противопоставяне на поискана обществена и/или други отговорности за лоши последици от злокобната европейска грешка.При съответни ситуации ЕЦБ е с възможности да отложи някои трудности за сметка на завишени бъдещи щети.ЕЦБ няма компетентност да спре лошите последици от стрешеното ползване на евра.Устойчивото европейско развитие е възможно след подобрено емитиране на евра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още