IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кларида очерта условията, при които Фед ще намали лихвите

Сред тях са задържане на инфлацията под целта от 2% и риск от влошаване на прогнозите заради глобалното икономическо състояние

22:47 | 30.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ричард Кларида. Снимка: Ройтерс</p>

Ричард Кларида. Снимка: Ройтерс

Политиката на лихвените проценти е точно там, където трябва да е, имайки предвид настоящото състояние на американската икономика. Въпреки това може да бъдат направени промени, ако условията се влошат. Това заяви заместник-гуверньорът на Федералния резерв Ричард Кларида, цитиран от CNBC.

Той даде относително висока оценка на икономиката в САЩ, като потвърди общата позиция на Фед, че политиките ще се основават на съответните данни, представени в течение на времето.

Въпреки това той очерта условията, при които може да се мисли за намаляване на лихвите – това, което очаква пазарът и президентът Доналд Тръмп иска.

„Ако идващите данни се покажат задържащо се забавяне на инфлацията под нашата цел от 2% или ако дадат знак, че развитието на глобалната икономика и финанси представляват съществен риск за влошаване на нашата основна прогноза, то това са условията които (ръководството на Фед) ще вземе предвид при оценката на подходящата позиция за паричната политика“, заяви Кларида по време на икономическо събитие в Ню Йорк.

Политиката на централната банка е подходяща при настоящата ситуация, тъй като безработицата остава ниска, инфлацията е около целта на Фед за 2% и лихвите са близо до нивото, което финансовата институция смята за неутрално.

„В средата на второто тримесечие на 2019 г. американската икономика е в добро състояние“, заяви Кларида. „Според повечето оценки фискалната политика изигра важна роля в стимулирането на растежа през 2018 г.“, каза той и допълни, че очаква фискалните политики да продължат да стимулират икономиката и през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още