IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма единна прогноза за следващия ход на ЯЦБ

Икономисти очакват, че икономическият растеж на Япония ще се забави до 0,4% през 2020 г.

10:04 | 13.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на Японската централна банка Харукико Курода.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Японската централна банка Харукико Курода. Снимка: Ройтерс

Проучване на Ройтерс показва, че до голяма степен икономистите нямат единно мнение по въпроса какъв ще бъде следващият ход на Японската централна банка (ЯЦБ), а все по-голям брой от анализаторите смятат, че регулаторът ще прибегне до стимули в близкото бъдеще, съобщава Ройтерс.

Въпреки че малко по-голяма част от анкетираните експерти все още очаква ЯЦБ да предприеме допълнителни облекчаващи мерки, рязкото покачване на броя на хората с противоположно мнение (утрояване спрямо месец по-рано), става факт дори след като централната банка даде най-ясния си сигнал до момента на заседанието си в края на октомври, че може да намали лихвите в близко бъдеще. 

Признаците за деескалация на търговската война между САЩ и Китай и преобръщането в тенденцията на укрепване на йената подтикват някои икономисти да променят прогнозите си.

„Съществуват надежди за напредък в търговските преговори между САЩ и Китай, а влошаването на световната икономика също е относително облекчено“, заяви Хироаки Мутоу, главен икономист в Tokai Tokyo Research Institute. „Рискът от прекомерно поскъпване на йената също се понижи. Няма нужда ЯЦБ да облекчава активно своята политика“, добавя той.

Проучването, проведено в периода 6-12 ноември, установява, че 23 от 41 икономисти, или 56% от анкетираните, очакват следващата стъпка на ЯЦБ да бъде допълнително облекчаване, като това е спад спрямо потвърдилите 85% подобно мнение в анкетата от миналия месец.

В същото време 18 икономисти, или 44%, смятат, че допълнителното стимулиране ще се окаже следващият ход на регулатора, драматичен скок от само шестимата икономисти посочили подобно действие в предишното проучване. Всички 18 експерти твърдят, че разгръщането на стимула на ЯЦБ ще стане факт през 2021 г. или по-късно.

ЯЦБ реши да поддържа стабилна политика при прегледа на икономиката на своето заседание от 30 до 31 октомври, но измени насоките си напред във времето, посочвайки, че ще поддържа свръх ниски лихви или дори ще ги намалява толкова дълго, колкото е необходимо, за да избегне външните рискове.

Нещо повече, гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода още преди време обеща да разхлаби политиката, ако регулаторът види, че инерцията към целта за ниво на инфлацията от 2% губи своята скорост.

Онези икономисти, които очакват по-нататъшно облекчаване, прогнозират широк спектър от срокове. Четирима от тях смятат, че това може да се случи още през декември, докато седем твърдят, че облекчаването ще стане факт най-рано през 2021 г.

Очаква се икономиката на Япония да се свие на годишна база с 2,5% през текущото тримесечие, а потребителските разходи ще бъдат засегнати от увеличение на данъка върху продажбите, като вероятно ще нараснат с 0,7% през тази фискална година, приключваща до март.

В същото време икономистите прогнозират, че икономическият растеж ще се забави до 0,4% през следващата година.

Основният индекс на потребителските цени, който включва нефтени продукти, но не и пресни храни, ще нарасне с 0,7% през тази фискална година и с 0,6% през следващата година, сочи анкетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още