IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките към заводите в Германия нараснаха повече от очакваното

Темпът обаче се забавя спрямо март, когато беше отчетен ръст от 0,8%

10:52 | 06.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германските заводски поръчки нараснаха повече от очакваното през април, но забавиха темпа си спрямо предходния месец, тъй като увеличението на търсенето извън еврозоната компенсира донякъде спада от вътрешния пазар и близките държави, съобщава Financial Times.

Новите поръчки в производствения сектор в Германия се повишиха с 0,3% на сезонно-коригирана база за втори пореден месец през април. За сравнение, през март беше отчете ръст от 0,8%, а за април консенсусната прогноза на анализаторите беше за нарастване с едва 0,1%.

„Увеличаването на поръчките в производството показва, че не всичко е лошо, въпреки че перспективите за сектора в най-голямата икономика в еврозоната остават нестабилни“, коментират анализаторите от ING. Според тях първите данни за индустрията за второто тримесечие запазват надеждата за постепенно възстановяване.

Заводските поръчки обаче се понижиха с 5,3% на годишна база през април.

Вътрешните поръчки са се понижили с 0,8%, докато търсенето от чужбина е нараснало с 1,1% през април спрямо предходния месец. Новите поръчки от еврозоната се свиха с 5,8 на сто, което е сериозна промяна спрямо ръста от 8,2%, регистриран месец по-рано. Поръчките от други страни нараснаха с 5,7 на сто.

„Докато днешните данни за поръчките към заводите определено са добри новини и дават основание за умерен оптимизъм, то ще отнеме известно време преди индустрията да стане отново мощен двигател за растеж на цялата германска икономика“, смятат още от ING.

Икономиката на Германия нарасна с 0,4% през първите три месеца на годината, слагайки край на забавянето през втората половина на миналата година, като по този начин разсея и опасенията за по-продължително икономическо забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още