Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Поръчките към заводите в Германия нараснаха повече от очакваното

Темпът обаче се забавя спрямо март, когато беше отчетен ръст от 0,8%

Поръчките към заводите в Германия нараснаха повече от очакваното

Снимка: Архив Ройтерс

Германските заводски поръчки нараснаха повече от очакваното през април, но забавиха темпа си спрямо предходния месец, тъй като увеличението на търсенето извън еврозоната компенсира донякъде спада от вътрешния пазар и близките държави, съобщава Financial Times.

Още по темата
Новите поръчки в производствения сектор в Германия се повишиха с 0,3% на сезонно-коригирана база за втори пореден месец през април. За сравнение, през март беше отчете ръст от 0,8%, а за април консенсусната прогноза на анализаторите беше за нарастване с едва 0,1%.

„Увеличаването на поръчките в производството показва, че не всичко е лошо, въпреки че перспективите за сектора в най-голямата икономика в еврозоната остават нестабилни“, коментират анализаторите от ING. Според тях първите данни за индустрията за второто тримесечие запазват надеждата за постепенно възстановяване.

Заводските поръчки обаче се понижиха с 5,3% на годишна база през април.

Вътрешните поръчки са се понижили с 0,8%, докато търсенето от чужбина е нараснало с 1,1% през април спрямо предходния месец. Новите поръчки от еврозоната се свиха с 5,8 на сто, което е сериозна промяна спрямо ръста от 8,2%, регистриран месец по-рано. Поръчките от други страни нараснаха с 5,7 на сто.

„Докато днешните данни за поръчките към заводите определено са добри новини и дават основание за умерен оптимизъм, то ще отнеме известно време преди индустрията да стане отново мощен двигател за растеж на цялата германска икономика“, смятат още от ING.

Икономиката на Германия нарасна с 0,4% през първите три месеца на годината, слагайки край на забавянето през втората половина на миналата година, като по този начин разсея и опасенията за по-продължително икономическо забавяне.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Двама представители на Фед: Готови сме за агресивно намаляване на лихвите