IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлената активност в еврозоната записа най-големия си спад от над 7 години

Индексът за новите поръчки е спаднал до най-ниското си ниво за последните 11 години, а показателят за бъдещото производство е отчел историческо дъно

13:10 | 01.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Производствената активност в еврозоната е спаднала драстично през миналия месец заради прекъсванията в световните вериги на доставки, причинени от мерките за ограничаване на коронавирусната пандемия, а положението може да се влоши през следващите месеци, информира Ройтерс, позовавайки се на проучване на IHS Markit.

Фабрики, магазини и училища в региона са затворени на фона на налаганите от правителствата блокади. Това може да доведе до масови съкращения на служители, заплашвайки устойчивостта на доходите и потреблението.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в еврозоната се е понижил до 44,5 пункта за март. Това ниво е най-ниското за показателя от средата на 2012 г. и  е доста под ключовата линия от  50 пункта, която разделя разширяването от свиването. еу еу

Сред основните икономики на еврозоната също се забелязват незадоволителни резултати. В Германия промишленият PMI е спаднал до 45,4 пункта. Франция е регистрирала понижение на индекса до 43,2 пункта, а Испания – спад до 45,7 пункта. В Италия, най-силно засегната от коронавируса европейска страна, индексът на мениджърите по поръчките за промишлеността се е понижил значително до 40,3 пункта през март.

Доскорошният член на Европейския съюз Великобритания също не успя да предостави добри новини.  Промишлената активност в страната се е понижила до ниво то 47,8 пункта.

„Забавянето на доставките обикновено се разглежда като знак за нарастващо търсене, но в момента почти рекордното закъснение е индикация за унищожаването на световните вериги за доставки от затварянето на фабриките по целия свят“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

Индексът за новите поръчки се е сринал до 11-годишно дъно от 37,5 пункта, което е най-големият едномесечен спад в близо 23-годишната история на проучването.

Всички подиндекси в проучването са останали под нивото от 50 пункта, а индексът за бъдещата продукция, който измерва оптимизма, се намира на най-ниското си ниво откакто IHS Markit са започнали да събират  тези данни в средата на 2012 г.

„Затварянето на компании, блокадите и нарастващата безработица вероятно ще окажат безпрецедентно влияние върху разходите по цял свят, унищожавайки търсенето на широк спектър от продукти“, казва Уилямсън.

„Изключение ще направят производството на храни и фармацевтични продукти, но други големи производители могат да станат свидетели на невиждани досега спадове“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още