IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се радва на най-добрата си седмица от три години насам

Цената му премина прага от 1500 долара за тройунция за първи път от шест години

19:16 | 09.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Златото е напът да запише най-добрата си седмица от 2016 г. насам, след като премина прага от 1500 долара за тройунция за първи път от шест години насам. Цената на среброто се приближава до 14-месечен връх, предава Bloomberg.

И двата метала постигнаха силни ръстове на фона на безпокойството за перспективите пред световната икономика и продължаващото намаляване на лихвените проценти от централните банки по света. Продължаващата търговска война между САЩ и Китай също увеличи търсенето на активи убежища, като трейдъри и анализатори, участвали в ежеседмичното допитване на Bloomberg, са почти единодушни в прогнозите си за силен растеж на цената на златото.

Стойността на ценния метал се повиши с 4,3% тази седмица, което е най-големият ръст от април 2016 г. насам. Спот цената на среброто нарасна с 0,5% до 17,0122 долара за тройунция. Bloomberg Dollar Spot Index се насочва към първия си седмичен спад от четири седмици насам.

„Духът е извън бутилката и всички хора, заели изчаквателна позиция, се втурват да купуват“, казва Ейдриън Дей, президент на Adrian Day Asset Management. „Ясно е, че в даден момент фондовият пазар ще се преобърне, САЩ и Китай дори може да постигнат търговско споразумение и нещата ще се успокоят. Дотогава обаче смятам, че златото ще продължи да поскъпва“, допълва той.

В петък бяха публикувани нови данни, показващи забавяне на световната икономика, след като Великобритания неочаквано регистрира първото си свиване на икономиката след финансовата криза. Основните европейски индекси се понижават, а азиатските борси се представиха смесено, след като положителните нагласи от силния ден на Wall Street бяха компенсирани от възобновяването на търговското напрежение.

Инвеститорите продължават да се насочват към търгувани на борсата фондове, подкрепени от златото, като вложенията нараснаха за девети пореден ден в четвъртък до най-високото равнище от март 2013 г. Подкрепени от среброто ETF-и също регистрират голям приток на капитали и са близо до най-високото си равнище в историята. Goldman Sachs смята ръста на инвестициите в ETF-и за ключов фактор зад прогнозите на банката, че цената на златото ще достигне 1600 долара в идните шест месеца.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Дори САЩ и Китай да постигнат споразумение и златото поевтенее с 200 долара от сега, то това ще е само една корекция на възходящия тренд. Въпреки че щатската икономика може още няколко години да поддържа растеж, а европейците могат да поддържат на изкуствено дишане дълговете на Италия, за да запазят банковия си сектор от катаклизъм. Въпреки че всичкки централни банки могат да постоянно да вливат пари и да свалят лихви. Вкрайна сметка всички тези лекарства не могат да се приборят с цикличността на икономиката. От 2008 дълговете на държави, фирми и население нарастват. Много активи отдавна са надути спекулативно, докато златото в този период се въртеше между 1000-1200 долара. Фактът че от няколко години централните банки трупат злато, също показва, че този актив не е атавизъм и през следващите години ще заблести по-силно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още