Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Български учени с революционно откритие за бактериите и патогените в храните

Българското месо има висок хигиенен стандарт, но не и млякото, обясни проф. Христо Найденски

Български учени с революционно откритие за бактериите и патогените в храните

Снимка: Pixabay

Бактериите и патогените в храните вече могат да бъдат засичани на мига, благодарение на откритие на микробиолозите от БАН. По този начин светът ще може да установява инфекция както по време на производство, така и на пазара. Директорът на Института по микробиология "Стефан Ангелов" проф. д-р Христо Найденски, обясни в ефира на Bulgaria ON AIR, че за момента учените ни са разработили метод за намиране на бактерии и патогени в месото, като сега работят и върху метод за изследване на млякото и други продукти.

Още по темата

"Повече от четвърт век работим по този проблем. Можем да се поздравим с известен успех. В науката винаги, когато се реши един проблем, се откриват други въпроси. Ние успяхме да създадем един съвременен и бърз метод за доказване на патогени в храните, най-вече в месото. Сега работим за намирането им в мляко и други продукти", каза микробиологът.

Найденски посочи, че резултатите от изследването на българско месо показват висок хигиенен стандарт. Не така стои обаче въпросът с млякото.

"Това, което ние направихме, е, че вече не се изисква скъпа апаратура. Трябва само водна баня, която да е загрята на 60 градуса. Не трябва човек да има висока квалификация, за да извършва изследването и то може да се прави на терен. Така още производителят ще контролира хранителните продукти. За месото и местните продукти изследванията показаха, че има висок хигиенен стандарт. При млякото обаче има проблеми. То излиза с висок брой бактерии. Консумацията на сурово мляко е доста рисково", разясни той.

Вижте повече във видео материала!

гледано: 4512   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Amazon продължава експанзията си в Европа - този път в Италия