IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Starlink на Илон Мъск ще доставя интернет почти навсякъде по света до седмици

По думите на милиардера мрежата е напът да отчете над 500 хил. потребители в следващите 12 месеца

22:04 | 29.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Getty</p>

Снимка: Getty

Сателитната мрежа на Илон Мъск Starlink е готова да снабдява с широколентов интернет целия свят, с изключение на полярните региони, до август. Това съобщи самият Мъск във вторник, цитиран от Bloomberg.

Компанията на милиардера Space Exploration Technologies Corp. е изстреляла до този момент над 1500 сателита, като Starlink вече има операции в десетки държави, посочи той в презентация по време на Световния мобилен конгрес. А това струва много. Цялата инвестиция на SpaceX в мрежата ще е между 5 и 10 млрд. долара, преди паричният поток да е положителен, заяви още той.

 „Наскоро преминахме стратегически значимият брой от 69 420 активни потребители“, посочи Мъск. По думите му мрежата е напът да отчете над 500 хил. потребители в следващите 12 месеца.

Целта на SpaceX е да осигурява широколентов интернет на до 5% от населението по света, където обикновеният оптичен и безжичен интернет не може да достигне. Мъск заяви, че вече има подписан договор с два „водещи“ държавни телеком оператора, но все още не може да ги назове, като паралелно с това се водят и още дискусии с други компании.

Starlink ще осигурява т. нар. backhaul гръбнак на техните мрежи. Сателитните мрежи в момента придвижват около 30 терабита данни в секунда, а Мъск заяви, че целта на компанията му е потребителското време за пренос на информация – или времето за отговор на системата – което да е под 20 милисекунди.

Мъск, който навърши 50 години в понеделник, обсъди и няколко допълнителни подобрения на мрежата по време на своето изказване, посветено на бизнеса за 74 млрд. долара на SpaceX.

Компанията ще изстреля нова версия на сателитите на Starlink следващата година, която ще разполага с междусателитни лазерни връзки, което ще им помогне да покрият и полярните региони.

Инженерите на компанията също така разработват и нови наземни терминали за намаляване на загубите: сателитните чинии, които сега потребителите монтират на покривите си, струват 1000 долара за изработване, но се продават наполовина на тази цена, каза Мъск.

Той също така заяви, че SpaceX също така планира орбитален полет на своя кораб Starship „през следващите няколко месеца“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
не, няма да може...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
alex8712
преди 2 години
Интересно ще е дали Starlink може да заобиколи Great China Firewall - това ще е краят на цензурата на китайската компартия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още