IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blue Origin продава на търг пътуване в Космоса с Джеф Безос

Самоличността на победителя няма да бъде разкрита веднага

17:25 | 12.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Искате да наддавате за място в космически кораб с Джеф Безос? Трябва да сте бързи и вероятно ще са ви нужни над 4 млн. долара, пише Ройтерс.

Blue Origin планира да направи търг на живо днес, за да завърши едномесечния процес на наддаване за място в пътуване до Космоса идния месец с основателя на компанията Джеф Безос.

Самоличността на победителя, вероятно ултрабогат почитател на Космоса, няма да бъде разкрита веднага.

Но изстрелването на 20 юли на ракетата New Shepard на Blue Origin от Западен Тексас ще бъде ключов момент, тъй като американските компании се стремят към нова ера на частни пътувания в Космоса.

Безос, който е най-богатият човек в света и дългогодишен ентусиаст към Космоса, се надпреварва с милиардерите Ричард Брансън и Илон Мъск за това кой от тримата първи ще пътува отвъд атмосферата на Земята.

„Изпращането в Космоса на най-богатия човек в света и една от най-известните фигури в бизнеса е огромна реклама за Космоса като област за изследвания, индустриализация и инвестиции“, коментира анализаторът от Morgan Stanley Адам Джонас пред клиенти по-рано този месец.

След като едномесечният процес по наддаване преди аукциона на живо приключи в четвъртък, победителят предлага сума от над 4 млн. долара. В надпреварата са се включили над 6 хил. души от най-малко 143 страни, съобщи Blue Origin.

Търгът на живо, слагащ край на процеса, трябва да започне в 17 ч. по Гринуич в събота и да трае няколко минути.

Макар че набраните средства от събитието ще бъдат заделени за благотворителност, Blue Origin се надява да предизвика ентусиазъм към зараждащия се бизнес със суборбитален туризъм.

Но Брансън, който е основател на Virgin Galactic Holdings, може да опита да открадне първенството на Безос, като се присъедини към тестови полет до ръба на Космоса през уикенда за 4 юли на борда на космическия кораб на Virgin VSS Unity, съобщава запознат източник.

Надпреварата е стимулирана от оптимизма, че космическият туризъм ще стане нещо обичайно с утвърждаването на зараждащата се технология и намаляването на цените. UBS прогнозира, че пазарът на космически туризъм може да възлезе на 3 млрд. долара до 2030 г.

Blue Origin и Virgin Galactic, както и Space X на Мъск преговарят за използването на ракетите им за свързване с отдалечени глобални градове. UBS твърди, че пазарът на пътувания на дълги разстояния може да възлезе на над 20 млрд. долара, въпреки че редица бариери като сертификат за въздушна безопасност може да извадят плановете от релси.

Blue Origin не разкрива ценовата си стратегия за бъдещите пътувания.

Ройтерс съобщи през 2018 г., че компанията планира да иска от пътниците най-малко 200 хил. долара на пътуване въз основа на пазарно изследване и други съображения, въпреки че мисленето ѝ може да се е променило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още