IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовите разпродажби изтриха 135 млрд. долара от състоянието на най-богатите

С най-много се разделя изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск, чието състояние се е свило със 7,2 млрд. долара

12:04 | 21.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Разпродажбите на световните пазари от последното денонощие заради проблемите на китайския имотен гигант Evergrande засегнаха и най-богатите хора на планетата. Те са загубили общо 135 млрд. долара само в понеделник, съобщава Bloomberg.

С най-много се разделя изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск, чието състояние се е свило със 7,2 млрд. долара до 198 млрд. долара, показват данни на Bloomberg Billionaires Index. След това е основателят на Amazon Джеф Безос, който се разделя с 5,6 млрд. долара и състоянието му вече е по-малко от това на Мъск – 194,2 млрд. долара.

Недостигът на средства на Evergrande – най-задлъжнялата имотна компания в Китай, както и регулаторният натиск върху сектора на недвижимите имоти в страната, разпалва страховете за възможни предстоящи финансови проблеми.

Пазарите реагираха и на изказването на финансовия министър Джанет Йелън, според която предстои икономическа катастрофа, ако законодателите в САЩ не договорят повишение на тавана на дълга в страната.

В понеделник широкият измерител S&P 500 потъна с 1,7% - най-много от май насам.

Междувременно основателят и председател на Evergrande Хуей Ка Йен продължава да спада в класацията на Bloomberg сред най-богатите, след като акциите на компанията му достигнаха най-ниската си цена от десетилетие. Неговото сстояние е в размер на 7,3 млрд. долара – значително под пика си от 42 млрд. долара през 2017 г.

Най-големите имотни компании в Хонконг отчетоха някои от най-драстичните загуби в рамките на индекса Hang Seng. Милиардерите Лий Шау-Къ, Ян Хуейен, Ли Ка-Шън и Хенри Чен изтриха от състоянието си общо над 6 млрд. долара.

Колин Хуанг, основателят на платформата за електронна търговия Pinduoduo загуби 29,4 млрд. долара само през тази година – повече от който и да е било друг в Китай – включително и 2,3 млрд. долара само в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още