Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Климатичните промени поставят в опасност бирата

Сред най-засегнатите пазари може да се окажат тези в Китай, САЩ, Германия и Русия

Климатичните промени поставят в опасност бирата

Снимка: Ройтерс

Климатичните промени ще донесат проблеми на любителите на бирата през идните десетилетия, тъй като ще намалят реколтата от ечемик, който е основна съставка на най-популярната алкохолна напитка в света. Това сочи изследване на списание „Нейчър плантс“, цитирано от БТА.

Екстремни метеорологични явления, включващи горещи вълни и засушавания, ще се случват на всеки две или три години през втората половина на века, ако температурите нарастват със сегашния темп, според проучването. 

Очаква се при екстремни събития средната световна реколта от ечемик да спадне с 3 до 17 процента в зависимост от условията, уточняват авторите. 

Още по темата

По-малко ечемик ще означава недостиг на бира и по-високи цени. Според „най-горещия сценарий“ Китай ще пострада от най-голям недостиг през текущото столетие, следван от САЩ, Германия и Русия.

Цените ще скочат най-силно в Ирландия, Италия, Канада и Полша. При екстремни климатични събития 0,5-литрова бутилка бира в Ирландия ще поскъпне двойно от 2,50 долара до 5 долара. 

Въпросът с бирата бледнее в сравнение с други проблеми, свързани с климатичните промени като сигурността на хранителните доставки, щетите от бури и недостига на питейна вода. Заплахата за напитката, на която хората се наслаждават от хиляди години, обаче е показател, че дори потребителите в развитите страни не могат да избегнат последиците от промените на планетата, подчертава Дабо Гуан, водещ автор на изследването и професор по икономика на климатичните промени в Университета на Източна Англия. 

„Климатичните промени ще засегнат всички ни, не само хората в Индия и африканските страни", посочва Гуан. 

Проучването не отчита последиците, които климатичните промени могат да окажат върху други неизменни съставки на бирата като хмела например. 

От гледна точка на потребителите в развитите страни, които искат да предотвратят недостига на бира, ще бъде разумно да подкрепят мерки, насочени към намаляване на емисиите газове, които според учените са виновни за затоплянето на планетата, подчертава Гуан.

Множество компании осъзнават рисковете от климатичните изменения за ечемика, от който 17 процента се използват за производството на бира. Редица страни поддържат резерви за спешни случаи от основни култури като царевица, ориз и пшеница с цел да противодействат на ценови скокове или недостиг. Повечето обаче не включват ечемика в тази група, което го прави уязвим от климатични явления, допълва БТА. 

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Телекомуникационен магнат придобива Sotheby's в сделка за 3,7 млрд. долара