IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо е важно да работим с моторни коси?

Моторните коси може да се използват нe само за косене на райграс и ниска трева, но и за куп други операции в градината

19:05 | 21.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Защо е важно да работим с моторни коси?

Косачките са едни от най-полезните машини за поддържане на откритите тревни площи, това е факт. Колкото и полезни да са обаче, за безупречната поддръжка на градината се нуждаете и от друг вид градинска техника. Защото косачките се справят с “отличен” при подрязването на райграса, но не са подходящи за подрязване и подравняване на живия плет. С тях трудно ще премахнете и едрите плевели, храстите, бурените, а и тревата между плочките.

За изпълнението на тези задачи се нуждаете от моторни коси.

моторна моторна

Какво е моторна коса?

Тази градинска техника много прилича на тример, но е доста по-мощна и можете да я използвате нe само за косене на райграс и ниска трева, но за още куп други операции в градината.

Като конструкция представлява “прът”, в долната част на който е монтирана ножова глава, а в горната му част е монтиран 2- или 4-тактов бензинов двигател. За да можете лесно да работите и управлявате машината, “прътът” е оборудван и с две ергономични дръжки с ръкохватки.  А за да не усещате тежестта, почти всички модели разполагат и с удобни регулируеми презрамки, които разпределят тежестта на моторната коса върху гърба така, че да можете да работите часове, без да се изморите.

Предимствата да имате моторна коса под ръка

- Косите и поддържате всякакви тревни терени

С тази градинска техника косенето и кантирането на тревните площи е много е бързо и лесно. Просто трябва да поставите презраменния самар върху гърба си, да “запалите” двигателя и да започнете да управлявате машината с помощта на дръжките и ръкохватките.

- Отстранявате големи бурени и плевели

Доста мощни са и се справят без никакъв проблем с косенето на високи треви, с отстраняването на големи бурени, диворастящи треви и жилави стъбла на плевели.

- Подрязвате и оформяте храсти и живи плетове според вкусовете и фантазията си

Можете да ги използвате и за подрязване и оформяне на храсти или живи плетове или за отстраняване на трева, поникнала между плочките в двора.

- Косите високи диворастящи треви

Много подходящи са за косене на обширни площи с високи треви и жилави плевели и се справят отлично с оформянето на райграса на труднодостъпни за косачката места (ъгли, в близост до огради, алеи и други).

- Работите когато, където и колкото искате

За разлика от електрическите и акумулаторните тримери, моторните коси не са нуждаят от постоянно подаване на електричество или зареждане на батериите след няколко часа работа. Косите са с бензинов двигател и е достатъчно да разполагате с достатъчно бензин, за да работите без прекъсване часове наред.

В сравнение с ползите, недостатъците на моторните коси са малко, но все пак ги има и няма как да не ги споменем. А това са:

- Малко по-високата цена

За разлика от тримерите, ръчните коси с бензинов двигател са малко по-скъпи.

- По-голямото тегло

Тъй като е оборудвана с бензинови двигатели, напълно логично е този вид градинска техника да е малко по-тежка от тримерите. Ако се притеснявате от по-голямото тегло, съветваме ви да се спирате на модели с презраменни самари, които, както споменахме, помагат за равномерното разпределение на теглото на машината и съответно намаляват усещането за тежест.

- По-високите нива на шум

Ако работите с моторна коса в града, трябва да се съобразявате кога я използвате, тъй като тази техника е малко по-шумна и това може да доведе до недоволство от страна на съседите ви.

моторна моторна

Как да изберете правилната моторна коса за градината

Според градината

Обикновено този вид градинска техника се използва за поддръжка на по-обширни градини или за косене на тревни площи, които се намират на отдалечени места без достъп до електричество.

Според вида трева

Моторните коси са отличен избор, ако се налага да се отстраняват големи плевели, храсти или жилави високи треви. Металните ножове, с които са оборудвани, бързо отсичат дори и най-здравото и жилаво стъбло на неприятните плевели и градината ви ще е винаги в безупречен вид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още