IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW строи трасе за автономни автомобили в Чехия

Проектът е на стойност 100 милиона евро, там ще се тестват и електромобили

23:06 | 15.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

BMW планира да инвестира над 100 млн.евро в тестово трасе за автономни автомобили и електромобили, което ще бъде построено в Чехия. Предвижда се проектът да създаде неколкостотин работни места в страната, където разходите за труд са доста по-ниски в сравнение с Германия, предава Automedia.bg.

От BMW официално потвърдиха, че реализацията на проекта ще стартира в началото на следващото десетилетие. В момента германската компания разполага с такива полигони в Мюнхен, Франция и Швеция, но капацитетът им не е достатъчен, за да отговори на изискванията за тестове на автономните технологии, по които работят специалистите на BMW.

BMW Group, под чиято шапка са още Rolls-Royce и Mini, планира да лансира през 2021 година модела iNext, който ще се отличава с високо ниво на автономност. Отделно от това компанията работи заедно с Intel, Mobileye, Delphi, Continental и FCA за развитието на автономните технологии при автомобилите и създаването на предпоставки за развитието на пазар за такива возила.

До 2025 година пък BMW планира да предлага 25 модела, работещи с батерии, т.е хибриди и електромобили, като се очаква половината от тези коли да са изцяло електрически.

Трасето в Чехия ще бъде изградено на парцел с площ 500 хектара, близо до град Соколов, който пък е недалеч от границата с Германия. Точно това място е било избрано в конкуренция с още 82 локации, обясниха от BMW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още