Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инвестицията в Rivian носи 2,8 млрд. долара към тримесечната печалба на Ford

Силното листване на производителя на електромобили предоставя доходоносни облаги за концерна от Детройт

Инвестицията в Rivian носи 2,8 млрд. долара към тримесечната печалба на Ford

Снимка: Bloomberg L.P.

Финансовият отчет на Ford Motor Co. за четвъртото тримесечие ще включва и печалба в размер на 8,2 милиарда долара от инвестицията на компанията в Rivian Automotive Inc. след дебюта ѝ на борсата през ноември, заяви американският автомобилен концерн.

Оценката на Rivian скочи с цели 53%, надхвърляйки 100 милиарда долара, в най-голямото първично публично предлагане (IPO) за 2021 г. Напоследък обаче стойността на книжата ѝ се понижи с над 27% спрямо цената им от листването, припомня Ройтерс.

Още по темата

Ford, един от първите инвеститори в Rivian, понастоящем притежава около 12% от базираната в Калифорния компания, докато планира цялостна електрификация през следващите години. Вторият по големина на пазарния дял американски автопроизводител се ангажира да инвестира повече от 30 милиарда долара в изграждането на електромобили до 2030 г.

През 2019 г. 118-годишната компания от Детройт инвестира 500 милиона долара в Rivian с планове да използва платформата ѝ за изграждане на ново електрическо превозно средство с марка Ford, но компанията се отказа от тези планове през 2021 г.

Ford, който ще обяви своите финансови резултати за четвъртото тримесечие на 3 февруари, заяви още, че ще прекласифицира своята непарична печалба от инвестицията си в Rivian, равняваща се на 900 милиона долара, за първото тримесечие на 2021 г. като специален ефект.

Прекласификацията ще промени насоките на автомобилния производител за цялата година по отношение на коригиранаta печалба преди лихви и данъци (EBIT), която първоначално се очакваше да достигне между 10,5 млрд. и 11,5 млрд. долара, включително постъпленията от Rivian.

Ford посочва, че ще запише около 1,7 милиарда долара разходи, свързани с обратното изкупуване на акции и дълг от над 7,6 млрд. долара през четвъртото тримесечие.

Концернът ще отчете и непарична печалба от около 3,5 млрд. долара през въпросното тримесечие и 3,9 млрд. долара за цялата година.

Миналата седмица пазарната капитализация на Ford премина границата от 100 милиарда долара, след като инвеститорите бяха привлечени от плана ѝ за електрификация. По този начин компанията надмина оценката на най-големия си вътрешен конкурент General Motors Co.

Борсовият успех на Ford се дължи до голяма степен на стратегията на концерна за електрификация на своето продуктово портфолио и поради удвоеното производство на флагмана F-150 Lightning, който ще дебютира на пазара тази пролет.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
*** Тесла ся :)

Още от Новини
Средната възраст на колите в САЩ расте до рекордно високо ниво през 2022 г.